Rusia nu vrea să facă schimb de spioni. Puşcaşul marin Paul Whelan este arestat la Moscova pentru spionaj

Rusia nu are în vedere în momentul de faţă un schimb de spioni în cazul fostului puşcaş marin Paul Whelan, arestat şi inculpat la Moscova pentru spionaj, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, relatează dpa.

11 ian. 2019, 12:49
Rusia nu vrea să facă schimb de spioni. Puşcaşul marin Paul Whelan este arestat la Moscova pentru spionaj

„Aş dori să subliniez că predarea lui Paul Whelan în schimbul unei persoane reţinute în străinătate nu este în discuţie în momentul de faţă”, a afirmat oficialul rus citat de agenţia de presă TASS.

În presă au apărut speculaţii potrivit cărora Paul Whelan ar putea fi predat autorităţilor ruse în schimbul Mariei Butina, o tânără rusoaică acuzată în SUA că ar fi vrut să se infiltreze în beneficiul Moscovei în unele organizaţii americane, între care şi puternica National Rifle Association (NRA).

„Există speculaţii şi ştiri false, însă acum v-am spus poziţia oficială a Rusiei „, a declarat Zaharova.

Citeşte şi Moscova acuză Washingtonul că a reţinut un cetăţean rus după arestarea fostului puşcaş marin Paul Whelan

Arestat în 28 decembrie, Paul Whelan, 48 de ani, născut în Canada, deţine naţionalităţile americană, britanică şi irlandeză. Potrivit The New York Times, el are de asemenea paşaport canadian. Fost puşcaş marin în armata SUA, Paul Whelan este în prezent directorul pentru securitate internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un fabricant de piese de schimb în sectorul automobilistic, cu sediul în apropiere de Detroit (SUA), informează Agerpres.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susţine că l-a arestat pe Paul Whelan ‘în timp ce el comitea un act de spionaj”. Potrivit familiei sale, Paul Whelan se afla în Rusia pentru căsătoria unui prieten şi participa împreună cu alţi invitaţi la celebrarea acestei căsătorii în hotelul „Metropol” din Moscova atunci când a dispărut.

Paul Whelan a fost inculpat, un tribunal din Rusia ordonând menţinerea lui în detenţie provizorie, a anunţat joia trecută avocatul său. El riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge la 20 de ani de închisoare.