Comandantul forţelor NATO: Rusia poate pătrunde în Republica Moldova şi Transnistria

Comandantul forţelor aliate din Europa, Philip Breedlove, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria.

15 sept. 2014, 20:32
Comandantul forţelor NATO: Rusia poate pătrunde în Republica Moldova şi Transnistria

NATO avertizează asupra pericolului unei „escaladări semnificative” a conflictului din Ucraina, cu posibile „incursiuni” ruse în Republica Moldova şi regiunea separatistă transnistreană.

La ora acutuală, se estimează că în estul Ucrainei ar fi aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi care avansează pe teritoriul Ucrainei. Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, nu a dat încă o declaraţie oficială în acest sens, dar o oficialitate de rang înalt a precizat, cu condiţia respectării anonimatului, că au fost desfăşurate o mie de trupe ruse în Ucraina, iar avansarea acestora în teritoriu reprezistă o „escaladare importantă”.

Breedlove a avertizat în mod repetat că manevrele ruseşti la graniţa cu Ucraina ar putea degenera într-o veritabilă invazie rusă. „Soldaţii ruşi luptă cu separatiştii şi se află printre separatişti”, a declarat oficialul NATO. Alianţa a observat, în ultimele două săptămâni, activităţi intense la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, părând că Rusia ar vrea să creeze a doua linie de font pentru armata ucraineană, pentru a-i ajuta pe sepratişti. „Este o situaţie foarte dificilă pentru armata ucraineană”, a mai spus oficialitatea NATO.

Citeşte şi Ilie Ilaşcu, dezvăluiri despre „omuleţii verzi”: Soldaţii lui Putin S-AU INFILTRAT în Republica Moldova

„Adaptăm Alianţa Nord-Atlantică pentru un viitor diferit”, a continuat generalul american, precizând că SUA au nevoie, totuşi, de Rusia „pe termen lung”, pentru o Europă „întreagă, liberă, în care să fie pace (…) Rusia trebuie să fie parte a acestei Europe”.

Potrivit NATO, scopul Rusiei ar fi să transforme estul Ucrainei într-o zonă de „conflict îngheţat”, unde trupele ruse să ocupe în continuare teritorii străine,dar să nu mai existe noi lupte. În acest caz, situaţia din nordul Ucrainei ar semăna cu cea din Transnistria sau cu cele din Abhazia şi Osetia de Sud.