Rusia REDUCE DIN NOU volumul de GAZE. Ministrul Energiei: Până duminică primim cu 10% mai puţin gaz

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că Gazprom reduce din nou furnizarea de gaz. Astfel, începând de marţi până duminică importurile de gaz vor fi mai mici cu 10% faţă de volumul agreat. De asemenea, Nicolescu a mai spus că România nu ar avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.

RomaniaTV.net
15 sept. 2014, 10:18
Rusia REDUCE DIN NOU volumul de GAZE. Ministrul Energiei: Până duminică primim cu 10% mai puţin gaz

„Livrările de gaze ruseşti în România sunt luni la nivelul normal, dar vor fi reduse cu 10% de marţi până duminică”, a anunţat ministrul Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Nicolescu a precizat că şi de această dată reprezentanţii Gazprom nu au comunicat autorităţilor de la Bucureşti motivele reducerii volumelor de gaze.

„Am încercat să discut astăzi (luni – n.r.) cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, dar nu a fost posibil. Mi s-a spus că nu este în Bucureşti. Voiam să aflu motivele acestor reduceri, pentru că nici Transgaz nu are un răspuns de la Gazprom”, a afirmat luni într-o declaraţie de presă Răzvan Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a mai spus că populaţia nu avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme.
„Suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii şi populaţia României nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme”, a subliniat ministrul delegat pentru Energie.

Vineri, importurile de gaze din Rusia au fost reduse cu 5%, în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. 

Sâmbătă, ministrul delegat pentru Energie a precizat că importurile au revenit la normal în week-end, dar nu se ştie ce se va întâmpla începând de luni.

Joia trecută, Transgaz a fost notificat de către dispecerul pentru Balcani al Gazpromului că aceste cantităţi de gaze vor scădea în zilele următoare – cu 5% vineri, 9% sâmbătă şi 5% în ziua de duminică, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Oficialul a dat asigurări că nu există niciun risc ca populaţia României să fie afectată de vreo întrerupere în furnizarea cu gaz natural pe perioada de iarnă, indiferent de evoluţiile care vor avea loc în regiune şi că nu se impune nicio măsură suplimentară pentru a preîntâmpina problemele pentru aprovizionarea pe timp de iarnă.