Rusia S-A TRĂDAT: MAE de la Moscova foloseşte prima oară termenul NOVOROSSIA pentru Doneţk şi Lugansk

Ministerul rus de Externe a utilizat pentru prima oară joi termenul de 'Novorossia', atribuit zonelor controlate de separatiştii proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk (din estul Ucrainei) într-un comunicat oficial, după cum a relatat agenţia de presă ucraineană Unian.

26 sept. 2014, 08:33
Rusia S-A TRĂDAT: MAE de la Moscova foloseşte prima oară termenul NOVOROSSIA pentru Doneţk şi Lugansk

MAE al Rusiei utilizează pentru prima oară ‘Novorossia’ într-un comunicat oficial, dar fără ghilimele. Astfel, denumirea ‘Novorossia’ este menţionată într-un comunicat al MAE rus cu privire la discuţiile purtate de ministrul de externe Serghei Lavrov cu secretarul de stat american John Kerry, cu ocazia participării la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

În cadrul acestei întâlniri, potrivit diplomaţiei ruse, părţile au discutat ‘stabilirea unui dialog între autorităţile de la Kiev şi conducerea Novorossiei’, relevă publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.

‘Discuţiile s-au axat pe situaţia din Ucraina, în contextul eforturilor întreprinse pentru asigurarea unui armistiţiu durabil în sud-estul Ucrainei şi stabilirea unui dialog direct între autorităţile de la Kiev şi conducerea Novorossiei, în contextul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, în baza iniţiativelor de pace ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin’, specifică acest comunicat.

Citeşte şi UCRAINA: Referendumul pentru independenţă, o FARSĂ CRIMINALĂ, finanţată de KREMLIN

Termenul Novorossia este folosit în mod deliberat şi fără ghilimele, remarcă în acest context publicaţia Zerkalo nedeli, potrivit căreia, înainte de întâlnirea cu Kerry, Lavrov a numit conflictul din estul Ucrainei drept unul exclusiv ucrainean.

Pentru prima oară, termenul Novorossia, în legătură cu regiunile separatiste rusofone din sud-estul Ucrainei, a fost utilizat de către preşedintele rus Vladimir Putin în luna aprilie, la nicio lună de la anexarea Crimeii de către Rusia.

În replică, Ministerul ucrainean de Externe a indicat joi seara într-o postare pe Twitter că Novorossia este numele unui sat din raionul Ştokovski, ţinutul Primorie al Federaţiei Ruse (Extremul Orient rus).

Citeşte şi Lovitură pentru Moscova. Poroşenko a DECIS: Estul separatist RĂMÂNE la UCRAINA

Din perspectivă istorică, Novorossia este o regiune din sudul Ucrainei de astăzi, aşa cum era cunoscută în secolul al XVIII-lea. După războiul ruso-turc din 1770, tot nordul Mării Negre (sudul Ucrainei de astăzi) a fost ocupat de Rusia şi populat, treptat, cu ruşi, ucraineni şi cazaci. Principalul oraş al Novorossiei a fost timp îndelungat Odesa.

În luna mai a.c., regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk au format un stat nou denumit ‘Republica Novorossia’, într-un congres al susţinătorilor federalizării Ucrainei, ce s-a desfăşurat la Doneţk, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, considerate de Occident cruciale pentru rezolvarea crizei politice din această ţară.