Rusia se dotează cu rachete terestre cu rază intermediară de acţiune dacă SUA se retrag din Tratatul INF

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi că Rusia se poate dota uşor cu rachete - terestre - cu rază inermediară de acţiune, dacă Statele Unite îşi pun în aplicare ameninţarea cu retragerea din Tratatul INF din 1987, relatează Reuters.

18 dec. 2018, 15:38
Rusia se dotează cu rachete terestre cu rază intermediară de acţiune dacă SUA se retrag din Tratatul INF

Rusia se va dota cu rachete cu rază intermediară de acţiune dacă SUA se retrag din Tratatul INF, avertizează Putin. Statele Unite au acuzat Moscova că încalcă Tratatul INF, care interzice rachetele cu rază intermediară de acţiune, şi au anunţat că se retrag din tratat dacă ruşii nu revin în cadrul lui.

Putin a dezminţit marţi că Rusia a încălcat acordul, însă a adăugat că industria rusă a armamentului ar putea să fabrice cu uşurinţă şi să desfăşoare rachete cu rază intermediară de acţiune, cu lansare de la sol, dacă Washingtonul se retrage din acest pact bilateral, potrivit news.ro.

Citeşte şi Rusia nu vrea să renunţe la sistemul de rachete nucleare

Subsecretarul de Stat american însărcinat cu controlul armamentului şi securitatea internaţională Andrea Thompson a somat Moscova, la începutul lui decembrie să-şi distrugă rachetele de croazieră cu capacitate nucleară de tip 9M729 şi lansatoarele acestora sau să le modifice raza de acţiune care, potrivit Washingtonului, încalcă limita interzisă de tratat, cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.