Rusia şi China au boicotat reuniunea ONU pentru Venezuela

Rusia, China, Egipt şi Bolivia au boicotat, luni, o reuniune informală a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la situaţia din Venezuela, orgaizată de către Statele Unite, potrivit Reuters.

14 nov. 2017, 06:05
Rusia şi China au boicotat reuniunea ONU pentru Venezuela

Cele patru state consideră că organismul internaţional format din 15 membri nu ar trebui să fie implicat în această chestiune. „Problema este reprezentată de amestecul în afacerile interne ale Venezuelei. Sper că această ţară îşi va rezolva problemele în mod paşnic şi fără nicio intervenţie externă”, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

În schimb, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a subliniat importanţa soluţionării crizei politice şi economice din Venezuela, un stat „din ce în ce mai violent”.  „Situaţia din Venezuela este mai mult decât o tragedie umană. Venezuela este un narco-stat tot mai violent, care ameninţă regiunea, emisfera şi lumea”, a spus Haley, potrivit Mediafax.

Ambasadorul statului Uruguay la ONU, Luis Bermudez, a participat la reuniune, dar a afirmat că ţara sa nu crede că situaţia din Venezuela reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Ambasadorul Venezuelei la ONU, Rafael Dario Ramirez, a precizat că „reuniunea este un act ostil şi de interferenţă din partea Statelor Unite, care subminează principiul suveranităţii unui stat membru al ONU” şi a condamnat „acest act de manipulare politică”.

Citeşte şi Venezuela avertizată de FMI pentru omisiunea de a furniza date economice

Statele Unite au aplicat sancţiuni financiare împotriva Venezuelei, ţara care furnizează 10% din petrolul pe care îl consumă SUA, iar preşedintele american Donald Trump a precizat că Guvernul său este pregătit să ia măsuri suplimentare dacă preşedintele Nicolas Maduro continuă pe calea unei guvernări autoritariste, informează Mediafax.

Venezuela se confruntă de mai mulţi ani cu o criză politică. Partidul aflat la putere a restrâns treptat statul de drept şi ordinea constituţională şi, în martie 2017, Curtea Constituţională i-a revocat Adunării Naţionale, aleasă democratic, puterea legislativă. Venezuela este afectată şi de grave probleme economice, din cauza inflaţiei galopante şi a scăderii preţului petrolului, iar peste 130 de opozanţi au fost ucişi şi peste 500 au fost încarceraţi în mod arbitrar de la începutul anului, în urma protestelor.