Rusia susţine că va reacţiona la dezvoltarea sistemului antirachetă american

Rusia nu poate să nu reacționeze la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa și în regiunea Asia-Pacific, a declarat vineri șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, citat de RIA Novosti.

30 ian. 2015, 13:31
Rusia susţine că va reacţiona la dezvoltarea sistemului antirachetă american

Rusia susţine că va reacţiona la dezvoltarea sistemului antirachetă american, a declarat vineri șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, potrivit Agerpres.

Numai în 2014, două distrugătoare americane cu elemente antirachetă au venit la baza navală din Spania, Rota, pentru o ședere permanentă. ‘În acest an sunt așteptate alte două distrugătoare de același tip’, a adăugat generalul rus.

Crește prezența navelor americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă AEGIS, cu rachete de interceptare Standard 3 și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. În 2014, a crescut de mai multe ori față de anii precedenți numărul de distrugătoare și crucișătoare străine în Marea Neagră. În plus, continuă construcția sistemelor de apărare antirachetă AEGIS, de tip terestru, în România și Polonia, a afirmat el.

‘Conform estimărilor noastre, aceste acțiuni încalcă Tratatul de limitare a rachetelor cu rază medie și mică de acțiune’, a subliniat șeful Statului Major al armatei ruse.

În opinia sa, ‘se încalcă echilibrul strategic și stabilitatea în lume, se subminează bazele Tratatului START (de reducere a armelor strategice ofensive), care stabilește interconexiunea indisolubilă între armele strategice ofensive și cele defensive’.

‘Nu putem rămâne impasibili la astfel de acțiuni din partea Occidentului și vom lua măsuri’, a avertizat generalul rus, subliniind că Rusia va urmări în primul rând să-și doteze armata și flota cu sisteme capabile să neutralizeze sistemul antibalistic american și care să aibă posibilități ridicate pentru depășirea acestuia