Rusia trimite 5.000 de mitraliere Kalaşnikov pentru armata filipineză

Rusia donează armament şi vehicule către statul Filipine pentru a susţine lupta împotriva terorismului, a anunţat joi preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.

12 oct. 2017, 16:00
Rusia trimite 5.000 de mitraliere Kalaşnikov pentru armata filipineză

„Cinci mii de mitraliere Kalaşnikov urmează să sosească în decursul lunii. Nu trebuie să facem un secret din acest lucru. Ruşii nu vor să fie public? Toată lumea va şti în cele din urmă. Acesta este ajutorul acordat de Rusia în lupta noastră împotriva terorismului. De asemenea, ei luptă împotriva terorismului în ţara lor şi doresc să ajute la lupta mondială împotriva terorismului”, a declarat Duterte.

Donaţia include un milion de unităţi de muniţie şi 20 de camioane noi pentru armată şi va ajunge prin intermediul unei nave ruse care va acosta la 22 octombrie în Filipine, potrivit ministrului filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana.

„Nu ştim cât valorează donaţiile, dar cu siguranţă este vorba despre o sumă substanţială. Este un grant, fără costuri pentru noi”, a mai spus Lorenzana, potrivit Mediafax.

 Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care a venit la putere în 2016, a adoptat o poziţie ostilă faţă de Statele Unite şi a optat pentru consolidarea legăturilor cu Rusia şi China. Duterte a promis să-i expulzeze pe consilierii militari americani aflaţi la Manila şi a declarat de mai multe ori că Washingtonul îi tratează cu superioritate.

Rodrigo Duterte a instaurat legea marţială pe insula Mindanao la 23 mai, atunci când militanţi aparţinând grupărilor Maute şi Abu Sayyaf, alături de luptători Stat Islamic, au asediat oraşul Marawi, declanşând cea mai mare criză de securitate din Filipine în ultimii ani.