Rusia vinde sistem de rachete Turciei, ţară NATO: „Este o prioritate pentru noi”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că implementarea contractului pentru livrarea sistemelor antiaeriene ruse S-400 către Turcia reprezintă "o prioritate în sfera ccooperării militare", relatează site-ul agenţiei Tass.

04 apr. 2018, 03:21
Rusia vinde sistem de rachete Turciei, ţară NATO: „Este o prioritate pentru noi”

„O prioritate în sfera cooperării militare este implementarea contractului pentru livrarea sisteme antiaeriene S-400 către Turcia”, a declarat liderul de la Moscova.

Tot marţi, Yuri Ushakov, consilier prezidenţial rus pe probleme de politică extern, a afirmat că Rusia va încerca să completeze livrarea sistemelor S-400 către Turcia până în 2020.

„Turcia a menţionat această problemă. Din câte ştiu, vor fi făcute demersuri pentru a îndeplini dorinţa Turciei”, a declarat Ushakov.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri. 

În luna decembrie, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.