S-a demonstrat ştiinţific: se poate muri de supărare. Suferinţa psihică poate cauza inflamaţii ce duc la deces

Suferinta poate cauza inflamatii ce pot duce la deces, conform unui nou studiu, condus de cercetatorii de la Universitatea Rice, publicat in ”Psychoneuroendocrinology”. Cercetarea analizeaza impactul pe care agonia il are asupra sanatatii umane, bazandu-se pe un studiu anterior, care s-a axat pe factorii de risc ai inflamatiei, potrivit sciencedaily.com.

29 oct. 2018, 12:53
S-a demonstrat ştiinţific: se poate muri de supărare. Suferinţa psihică poate cauza inflamaţii ce duc la deces

Specialistii au facut interviuri si au examinat probele de sange a 99 de persoane carora le-a murit recent partenerul de viata. Persoanele din primul grup au aratat simptome mai severe ale durerii, precum dificultatea de a trece peste, sentimentul ca viata este lipsita de sens si incapacitatea de a accepta pierderea suferita. Persoanele din al doilea grup nu au avut acelasi tip de comportament, fiind mai ancorati in realitate. Astfel, cercetatorii au descoperit ca persoanele din primul grup au avut un nivel de inflamatie corporala cu 17% mai mare decat cei din al doilea grup.

Exista o conexiune intre depresie si nivelurile mai ridicate ale inflamatiilor

„Cercetarile anterioare au aratat ca inflamatia apare la aproape toate bolile din etapa adulta. De asemenea, stim ca depresia este legata de niveluri mai ridicate ale inflamatiei, iar cei care isi pierd partenerul de viata au un risc considerabil mai mare de depresie majora, infarct miocardic, accident vascular cerebral si mortalitate prematura. Totusi, acesta este primul studiu care confirma faptul ca suferinta, indiferent de simptomele depresive pe care le arata oamenii, poate declansa inflamatia, care, la randul ei, poate fi daunatoare sanatatii”, explica Chris Fagundes, profesor de stiinte psihologice la Universitatea Rice.

Comportamentele umane au puterea de a influenta inflamatiile din organism

Aceasta descoperire poate fi considerata o revelatie privind modul in care comportamentele si activitatile umane au un impact asupra inflamatiilor din organism. De asemenea, genereaza dovezi suplimentare asupra faptului ca doliul poate afecta sanatatea, cei care si-au pierdut partenerul de viata avand un risc mai mare de a avea probleme cardiovasculare, dar si de a deceda prematur din cauza unor inflamatii din organism. Specialistii spun ca, in astfel de situatii, suferinta este un sentiment normal, chiar necesar, dar trebuie sa fie tinut sub control.

De ce este util acest studiu?

„Aceasta lucrare ne-a ajutat sa descoperim care sunt oamenii expusi celui mai ridicat risc. Acum ca avem aceste informatii, putem sa concepem tratamente noi, putem sa vizam direct factorii de risc cel mai frecvent intalniti, fie prin terapie, fie prin medicamentatie”, concluzioneaza Chris Fagundes.

sursa: medlife.ro