S-a stins!! Ştirea care a cutremurat România în miez de noapte: „Dumnezeu să-l ierte!”

Cristian Simionescu, un cunoscut poet contemporan a murit. El s-a stins din viaţă la Bârlad.

14 nov. 2018, 07:21
S-a stins!! Ştirea care a cutremurat România în miez de noapte: „Dumnezeu să-l ierte!”

Cristian Simionescu s-a născut pe 21 iulie 1939, în comuna Hlipiceni, județul Botosani, ca fiu al învățătorilor Ion și Profira Simionescu. După absolvirea școlii primare în comuna natală a urmat cursurile Liceului Național din Iași, cu excepția ultimei clase, pe care a absolvit-o în 1956 la Liceul „Aurel Vlaicu” din București.

Tatăl său a participat la Campania din Est (1941 – 1944) și a fost deținut politic (din 1950) la Pitești și Aiud. Cristian Simionescu a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universitãții din Iași, pe care a absolvit-o în 1966, când și-a susținut examenul de stat cu lucrarea „Proza lui Mihai Eminescu”. A debutat în 1970, apoi, timp de zece ani, a fost interzis de cenzură.

Simionescu a reprezentat pentru mulți tineri modelul de scriitor venit din timpurile literaturii de aur, din înțelesurile profunde ale cuvântului construit, lucrat pânã la sânge, cum spunea însuși poetul, pânã la sacrificiul suprem născător de poem. Poetul își trăia viața în poezie, cu răbdare și eleganță, chiar dacă aceste atribute, alãturi de o modestie proverbială, l-au ținut deseori departe de confrații scriitori, atunci când a fost timpul recunoașterii valorii sale. Născut în Hlipicenii Botosanilor, Cristian Simionescu a locuit la Bârlad, acolo unde s-a și stins din viată, astăzi, 13 noiembrie 2018.