Sadiq Khan, primarul Londrei, cere un nou referendum Brexit

Sadiq Khan, primarul Londrei, cere organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, adăugând că demersul său este susţinut de ceea ce este cunoscut drept „People’s Vote” (votul poporului, n.r.).

RomaniaTV.net
16 sept. 2018, 08:15
Sadiq Khan, primarul Londrei, cere un nou referendum Brexit

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, însă având în vedere că planurile prim-ministrului Theresa May privind Brexitul nu au fost încă acceptate, unii legislatori, lideri de sindicate şi din domeniul afacerilor susţin tot mai mai mult că oamenii trebuie să aibă ultimul cuvânt.

May a spus în repretate rânduri că exclude organizarea unui noi referendum, după cel care a avut loc în 2016. Ea a precizat că membrii Parlamentului trebuie să voteze un acord final.

Într-un articol publicat în ediţia de duminică a Observer, Khan a învinuit felul în care guvernul a gestionat negocierile şi a spus că ameninţarea la adresa standardelor de viaţă, economiei şi locurilor de muncă este prea mare ca oamenii cu drept de vot să nu aibă un cuvânt de spus.

Eşecul în a ajunge la un acord cu Bruxellesul sau un acord prost ar putea face ca Marea Britanie să piardă 500.000 de locuri de muncă, să nu aibă personal suficient în spitale, businessul britanic să sufere pierderi, iar poliţia britanică să se confrunte cu tulburări în cadrul societăţii civile, a atenţionat primarul Londrei.

„Nu cred că May are mandatul de a se juca atât de flagrant cu economia şi mijloacele de subzistenţă ale oamenilor”, a subliniat Khan, membru al Partidului Laburist aflat în opoziţie. El a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE înainte de referendumul din 2016.

Intervenţia lui Khan, membru al Partidului Laburist, aflat în opoziţie, în favoarea organizării unui al doilea referendum va pune o presiune mai mare asupra liderului laburist Jeremy Corbyn pentru a susţine această idee.

Săptămâna viitoare, laburiştii vor participa la conferinţa anuală de patru zile a partidului.