Salariile la stat vor creşte mai mult decât cele din privat, pe termen mediu. Cum ţi se modifică veniturile

Discrepanţele salariale între cei care muncesc la stat şi cei din privat se vor accentua în anii următori. Abia deceniul viitor salariul mediu plătit în privat va creşte mai mult decât cel plătit de stat, potrivit datelor din prognoza guvernamentală.

25 sept. 2017, 10:26
Salariile la stat vor creşte mai mult decât cele din privat, pe termen mediu. Cum ţi se modifică veniturile

Salariul mediu din sectorul public a crescut mai mult decât cel din mediu privat anul trecut, o va face şi în acest an şi în următorii, după cum reiese din ultimele date ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Astfel, în 2016, câştigul salarial mediu brut a crescut în mediul bugetar cu 12,8%, pe când în mediul concurenţial creşterea a fost de doar 9,2%. Situaţia se va repeta şi în acest an: în medie, la stat, salariul mediu brut va creşte cu 19,5%, iar în sectorul concurenţial creşterea va fi de 12,1%, cifrele avâbnd, evident, drept bază de comparaţie anul precedent. Ca atare, la finalul acestui an, în medie, câştigul mediu brut de la stat va fi cu peste 700 de lei mai mrer decât cel din mediul privat – 3.771 de lei lunar faţă de 3.059 lei.

Iar dezechilibrul poate fi şi mai mare, întrucât prognoza este uşor viciată de faptul că, pentru sectorul bugetar, CNP nu ia în calcul veniturile celor din armată, poliţie, servicii secrete, ci doar administraţia publică, învăţământ, sănătate şi asistenţa socială.

Până la începutul deceniului viitor, în fiercare an creşterile salariale de la stat vor fi, în medie, mai mari decât cele din privat, iar diferenţa de salarizare dintre cele două mari categorii se va mări.

Iată creşterile, pe an:

2018: La stat, creşterea va fi de 10,3%, la privat de 9%;

2019: La stat, creşterea va fi de 11,5%, la privat de 7,6%.

La finalul anului 2019, la stat câştigul salarial mediu brut la fi de 4.638 de lei pe lună, faţă de 3.587 de lei pe lună în sectorul concurenţial. Aşadar, cu peste 1.000 de lei mai mult, adică , procentiual, cu 29% în plus.

Citeşte mai multe pe http://www.economica.net