Ce salariu are Carmen Iohannis

Prima Doamnă a obţinut puţin peste 25.000 de lei, adică doar 443 de euro pe lună, conform ultimei declaraţii de avere depuse de preşedintele Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
08 ian. 2019, 04:23

Președintele României, Klaus Iohannis, câștigă fără doar și poate o sumă mult mai mare spre deosebire de soția sa, Carmen Iohannis. Lucru complet normal, având în vedere că, potrivit celei mai recente declarații de avere de pe site-ul Administrației Prezidențiale, șeful statului a primit aproape 170.000 de lei într-un an, undeva în jur de 3.000 de euro pe lună.

În schimb, doamna Iohannis, care în aceste zile este aşteptată la Parchet să dea explicaţii în dosarul caselor, a câştigat de pe urma funcţiei de profesor cu jumătate de normă la un importat liceu din Sibiu puţin peste 25.000 de lei, adică doar 443 de euro pe lună, în jur de 2.000 de lei.

La veniturile familei Iohannis, se adaugă chiriile celebrelor case. 

Klaus Iohannis deţine în continuare, alături de soţie, cinci imobile în Sibiu. Imobilul pierdut în instanţă a fost deja eliminat din declaraţia de avere încă din 2016. Preşedintele are un cont bancar în valoare de 170.000 de lei, în scădere faţă de declaraţia de avere anterioară, când erau trecuţi în acest cont 221.000 lei.

Preşedintele Iohannis a continuat să încaseze bani şi din vânzarea cărţilor sale, însă cuantumul este mai redus: dacă în declaraţia din 2017 erau trecute venituri de peste 34.000 lei, acum acestea au scăzut la 31.000 lei. 

Veniturile din chirii au fost de aproximativ 60.000 de lei pentru cuplul prezidenţial.

Familia Iohannis a fost în centrul unui scandal în legătură cu o casă din Sibiu închiriată băncii Raiffeisen, actualul președinte pierzând în instanță imobilul. Iohannis a obținut de la Raiffeisen 300.000 de euro din chiria încasată de pe acest imobil.

Creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, înseamnă bani mai mulţi şi pentru aleşi.

Lefurile demnitarilor s-au mărit din această lună cu aproape 10 procente, ceea ce în unele cazuri echivalează cu un salariu minim pe economie în plus, pe lângă ce aveau până acum. Aşadar, şefii Parlamentului, premierul şi preşedintele ţării vor câştiga peste 5.000 de euro lunar.

Preşedintele României rămâne cel mai bine plătit demnitar. Dacă luna trecută Klaus Iohannis avea un salariu de 22.800 de lei, din ianuarie va primi aproape 25.000.

Explicaţia este că veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, luna aceasta, a crescut la 2.080 de lei.