Salariul mediu net, în scădere cu 53 de lei în luna mai

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decât în luna precedentă, iar cel net a scăzut cu 53 de lei (3,1%) până la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

07 iul. 2014, 08:40
Salariul mediu net, în scădere cu 53 de lei în luna mai

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (5.512 lei), în timp ce în hoteluri şi restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2014.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna mai 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net se datorează nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), precum şi angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Citeşte şi Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra cu credit un apartament de 60 de metri pătraţi

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 10,0% şi 17,5% în telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate; între 8,0% şi 10,0% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor, transporturi aeriene; între 5,0% şi 8,0% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, industria metalurgică, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă.

Potrivit datelor INS, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Astfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 28,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
între 4,0% şi 8,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre şi transporturi prin conducte; între 1,5% şi 2,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), activităţi de servicii administrative şi servicii suport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, respectiv în învăţământ (1,9%), sănătate şi asistenţă socială (0,4%), administraţie publică (0,2%).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,4%.

Citeşte şi Cum afli cât mai ai până ieşi la pensie şi câţi bani o să primeşti