Saliva poate spune dacă vei avea depresie: Un nou test care depistează această boală la băieţi

Un simplu test de salivă pentru băieţii adolescenţi ar putea prezice şansele de a dezvolta depresie mai târziu în viaţă, susţin oamenii de ştiinţă.

18 feb. 2014, 15:40
Saliva poate spune dacă vei avea depresie: Un nou test care depistează această boală la băieţi

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit că băieţii cu un nivel crescut al hormonului de stres denumit cortizol şi cu simptome ale depresiei au de 14 ori mai multe şanse să fie afectaţi de depresia clinică decât cei care nu prezintă aceste trăsături.

Descoperirea reprezintă primul marker biologic care poate prezice depresia gravă.

Depresia clinică este cu totul altceva decât depresia ocazională sau sentimentul de tristeţe, şi este văzută ca o boală psihică. Aceasta afectează 1 din 6 oameni, la un moment dat în viaţă, şi are drept simptome oboseala, sentimentul de inutilitate, pierderea interesului şi probleme ale somnului.

Doctorii cred că depresia gravă va fi una din cele mai întâlnite boli psihice până în anul 2030.

Experţii speră ca noul test să îi ajute pe oameni să primească tratament din timp şi să scadă, astfel, numărul de sinucideri printre tineri. Testul măsoară nivelul de cortizol din salivă. În urma experimentelor, cercetătorii au aflat că băieţii cu un nivel ridicat de cortizol dimineaţa şi cu simptome ale depresiei au şanse de 14 ori mai mari să dezvolte această boală decât tinerii cu un nivel normal al acestui hormon.