Salvatorii SMURD din Iaşi, decoraţi post mortem de preşedintele Republicii Moldova

Membrii echipajului SMURD Iași care și-au pierdut viața în tragedia aviatică petrecută dincolo de Prut au fost decorați, post mortem, de președinte Republicii Moldova, distincțiile fiind înmânate de Ziua Națională a României de consulul Republicii Moldova la Iași, Ioan Coșer.

01 dec. 2016, 20:32
Salvatorii SMURD din Iaşi, decoraţi post mortem de preşedintele Republicii Moldova

Piloții Doru Gavril și Voicu Șocae, medicul Mihaela Dumea și asistentul medical Gabriel Sandu au fost decorați post mortem „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, precum și pentru curajul, dârzenia și spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieți omenești în situații excepționale”.

Decorațiile au fost înmânate de consulul Republicii Moldova la Iași, Ioan Coșer, în cadrul unei ceremonii organizate joi seara de primarul Iașiului, Mihai Chirica, la sediul Primăriei, cu prilejul aniversării a 98 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

La eveniment au fost prezenți Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași și Dan Iamandi, inspectorul șef al Inspectoratului Situații de Urgență Iași.

Cu acest prilej, Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași a reamintit că salvatorii morți la Cahul sunt adevărați eroi, întrucât, deși misiunea lor în statul vecin se terminase, ei și-au continuat zborul pentru un pacient aflat în comă, ventilat, care necesita o intervenție chirurgicală de urgență.

„Și-au curmat zborul la Haragâș, pe 2 iunie. Și-au continuat însă misiunea de pe pământ prin copii lor și prin tot ce au lăsat în urmă, prin pacienții care trăiesc pentru că ei i-au salvat, prin studenții și medicii rezidenți îndrumați de Mihaela Dumea, prin asistenții formați de Gabi Sandu, prin piloții de la Unitatea Specială de Aviație de la Iași”, a spus în discursul său Diana Cimpoeșu.

Pe 2 iunie, un elicopter SMURD de tip EC 135, s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragâș, Republica Moldova, în timpul unei misiuni de salvare. În urma impactului cu solul, toți cei patru membri ai echipajului și-au pierdut viața.

Citeşte şi AVION PRĂBUŞIT în Columbia. Au fost găsite cutiile negre ale aeronavei