SĂNĂTATE: Cum te pregăteşti pentru ANALIZELE MEDICALE. Ce trebuie să faci înainte de fiecare investigaţie

Analizele medicale sunt un ansamblu de procedee, care pe baza probelor biologice recoltate, oferă informaţii asupra stării de sănătate a unui pacient sau despre evoluţia unor procese patologice. Iată cum trebuie să se pregătească pacientului pentru recoltarea analizelor de laborator.

28 oct. 2016, 07:07
SĂNĂTATE: Cum te pregăteşti pentru ANALIZELE MEDICALE. Ce trebuie să faci înainte de fiecare investigaţie

Corectitudinea rezultatelor analizelor de laborator depinde în mare măsură de modul în care pacientul este pregătit pentru recoltarea probelor biologice. Există probe biologice care se recoltează, în mod obligatoriu, de către personalul medical specializat, la sediul laboratorului (probele de sânge, exudatul faringian, secreţia nazală, secreţia conjunctivală şi secreţia otică, secreţia vaginală, endocervicală, uretrală, secreţiile purulente) şi probe a căror recoltare nu necesită intervenţia personalului medical şi se recoltează la domiciliu (urină, materii fecale).

Probe de sânge

Probele de sânge se recoltează de obicei dimineaţa. Există însă şi situaţii speciale când proba de sânge se recoltează la o anumită oră. Aceste situaţii sunt semnalate de medicul care solicită analiza.

Probele de sânge se recoltează pe nemâncate, înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid. O cantitate oricât de mică de aliment, suc sau cafea, poate duce la modificări importante pentru marea majoritate a indicatorilor. Cu o seară înainte, ultima masă nu trebuie să fie luată mai târziu de ora 18.00. Este indicat ca aceasta să fie cât mai uşoară, să nu includă ciorbe, mâncăruri cu sos, prăjeli, grăsimi sau dulciuri. Nerespectarea acestei condiţii poate duce la modificarea „clarităţii” serului şi la rezultate eronate.

Sângele nu se recoltează după efort fizic. O serie de parametri sunt foarte „sensibili” la efortul muscular. Aceştia mai pot fi influenţaţi şi de plâns (în special în cazul copiilor), emoţii sau teamă.

Probele se recoltează după minim 48 de ore de repaus sexual. În cazul bărbaţilor este indicat ca probele sanguine să fie prelevate la minim şapte zile de la un eventual tuseu rectal sau masaj prostatic. Astfel pot apărea modificari importante pentru o serie de parametri.

Citeşte şi Analize pe care trebuie să le facă regulat orice femeie

Dacă urmaţi un tratament medicamentos de mai mult timp, chiar dacă este vorba de banalele vitamine sau energizante), atenţionaţi medicul care interpretează analizele dumneavoastră. După terminarea recoltării sângelui prin puncţie venoasă, respectaţi indicaţiile asistentei care a recoltat:

  • nu îndoiţi antebraţul şi menţineţi presiune pe locul puncţiei timp de cinci minute
  • ţineţi braţul întins şi nu frecţionaţi locul de unde vi s-a recoltat sânge
  • nu vă îmbrăcaţi hainele şi nu ridicaţi greutăţi decât după ce v-aţi asigurat că s-a oprit sângerarea
  • dacă sângerarea se prelungeşte peste cele cinci minute recomandate, adresaţi-vă asistentei de la punctul de recoltare

Recoltarea exudatului faringian

Recoltarea probei se efectuează dimineaţa, înainte de efectuarea toaletei cavităţii bucale şi înaintea de a consuma alimente, băuturi sau de a fuma.

Recoltarea secreţiei vaginale şi endocervicale

Pentru recoltarea acestor probe pacienta nu trebuie să fie la menstruaţie, să facă repaus sexual 3 zile înainte şi să nu facă spălături vaginale, ci doar toaleta externă.

Recoltarea secreţiei uretrale

Pacientul nu va urina în dimineaţa dinaintea recoltării.

Recoltarea secreţiilor purulente

Pacientul nu va aplica creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea.

Recoltarea probei pentru examenul sumar de urină

Se recoltează 20-30 ml din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă (care se poate procura de la laborator sau de la farmacie). Se etichetează recipientul cu numele şi prenumele, data şi ora recoltării.

Recoltarea probei de urină pentru urocultură

Înainte de recoltarea urinei pentru urocultură se efectuează toaleta organelor genitale exterioare cu apă şi săpun şi ştergerea cu un tampon de vată îmbibat în ser fiziologic steril sau apă sterilizată prin fierbere. Se usucă zona cu o compresă sterilă.

Se notează pe recipient numele şi prenumele, data şi ora recoltării. Urina trebuie dusă la laborator în interval de o oră de la recoltare.

Recoltarea urinei de 24 ore

Dimineaţa, la trezire, pacientul urinează la toaletă. În continuare, pe parcursul întregii zile şi a nopţii care urmează, până a doua zi dimineaţa la aceeaşi oră, va urina într-un vas care să aibă capacitatea de cel puţin 2 litri. Se recomandă evitarea efortului fizic, consumul de diuretice, expunerea la temperaturi ridicate. De asemenea, se recomandă ingerarea a cel putin 2 litri de lichide (maximum 3 litri). Vasul în care se recoltează urina se va ţine la rece, într-un loc întunecos. Se va aduce la laborator întreaga cantitate de urină recoltată în 24 de ore. Dacă pacientul are posibilitatea să măsoare cu exactitate volumul urinei, va aduce numai un eşantion de 50 ml şi va comunica personalului de la laborator volumul de urina din 24 ore.

Recoltare acid 5-HIDROXI-INDOLACETIC

Se va evita consumul de banane, ananas, prune, kiwi, pepene galben, nuci, cacao, roşii, avocado, vinete, cu 72 ore înaintea recoltării (deoarece aceste alimente conţin serotonină).

De asemenea, cu 3 zile înainte de recoltare, este de preferat să se întrerupă medicaţia care poate produce interferenţă: acetaminofen, salicilaţi, fenacetin, naproxen, clorpromazină, imipramină şi inhibitori de monoaminoxidază.

Recoltare acid VANILMANDELIC/ METANEFRINE

Pacientul trebuie să evite cu 72 de ore înaintea recoltării fumatul, consumul de cafea, ceai, ciocolată şi fructe (în special banane) şi substanţe care conţin vanilie.

Citeşte şi TOP analize medicale de făcut la orice vârstă

Se va evita stresul fizic şi psihic. Este recomandată întreruperea medicaţiei cu o săptămână înaintea recoltării.

Recoltare pentru proba de digestie

Timp de o saptămână înainte de recoltare, pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compuşi cu magneziu, laxative. Totodată, acesta nu trebuie să folosească supozitoare sau creme lubrifiante.

Cu 72 de ore înainte de recoltare, se recomandă un regim alimentar zilnic cu 50-60g unt (50150g grăsimi/zi), 100-200g carne roşie, 500ml lapte, 200-300g cartofi, 100g pâine şi abstinenţă de la alcool. Pentru copii se recomandă un regim constant care să includă o cantitate suficientă de grăsimi şi carne roşie.

Recoltarea se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei. Proba se transportă către laborator imediat după recoltare.

Recoltarea pentru testul de toleranţă la glucoză

Înaintea efectuării testului, ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puţin 10 ore, dar nu mai mult de 16 ore. Este permisă ingestia unor cantităţi mici de apă. Pacientul trebuie să aibă o dietă normală în ultimele 72 ore (>150g glucide/zi şi abstinenţă de la alcool).

Este interzis fumatul şi efortul fizic pe durata efectuării testului.

Adulţi: Se vor administra în interval de 5 minute 75g glucoză anhidră dizolvată în apă rece.

Copii: Cantitatea de glucoză administrată este în funcţie de greutate: 1.75 g/kg corp – maxim 75 g.

Gravide: Nu este necesar ca testul să fie efectuat pe nemâncate, dar nu este permis să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în timpul testului.

Pacientul se va prezenta cu cantitatea de glucoză corespunzătoare testului solicitat, achiziţionată de la farmacie.

Recoltarea probei de spermă pentru spermocultură

Pacientul trebuie să respecte o perioadă de abstinenţă sexuală de minimum 3 zile. Va fi întrerupt orice tratament cu antibiotice înainte cu 3-5 zile înainte de recoltarea probei. Înaintea recoltării se va efectua toaleta locală cu apă călduţă şi săpun şi ştergere cu comprese sterile. Recoltarea se va face prin masturbare, în recipient de unică folosinţă (recipient pentru urocultură).

Se va recolta întreaga cantitate de spermă ejaculată. Se notează pe recipient numele şi prenumele, data şi ora recoltării. Proba va fi adusă la laborator în maximum 1 oră de la recoltare, păstrată la o temperatură de circa 37˚C.

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală

Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.

În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.

Citeşte şi Analize care feresc bărbaţii de problemele sexuale