Sancţiunile americane aplicate Rusiei SCUFUNDĂ RUBLA

Pieţele financiare ruse s-au prăbuşit dramatic, joi, după introducerea unor noi sancţiuni americane care au legătură cu otrăvirea, în Marea Britanie, cu o neurotoxină, a fostului spion rus Serghei Skripal.

09 aug. 2018, 10:42
Sancţiunile americane aplicate Rusiei SCUFUNDĂ RUBLA

Dolarul a depăşit valoarea de 66 de ruble, joi dimineaţă, pentru prima dată din Noiembrie, 2016 încoace , iar euro a ajuns la pragul de 77 de ruble – o premieră după luna Aprilie încoace. 

Potrivit principalilor indici bursieri din Moscova, RTS a pierdut 3,20% şi Moex, 1,16%, dând în jos compania aeriană rusă Aeroflot (-10,59%, pe care Administraţia Trump vrea să o interzică în SUA, potrivit presei americane.

Şi băncile au fost sancţionate, între care şi mastodontul semi-public Sberbank, care a pierdut 4,72% din valoarea sa, informează Belga.

Miercuri, pieţele ruse au acuzat o lovitură după informaţiile presei ruse care au relatat despre dorinţa Congresului american de a sancţiona în special datoria suverană rusă.

Citeşte şi Cazul Skripal – Noviciok: Washingtonul anunţă că va impune noi sancţiuni Rusiei

Sancţiunile americane vizează exportul unor produse tehnologice, cum ar fi aparate şi echipamente electronice ar putea costa economia rusă „câteva sute de milioane de dolari”, a declarat un responsabil american sub condiţia anonimatului.

„SUA au hotărât în data de 6 August că Guvernul rus a folosit arme chimice şi biologice, violând legea internaţională”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de de Stat al SUA, Heather Nauert, într-un comunicat.

Potivit legii americane privind armele chimice, toate aceste fapte atrag impunerea de sancţiuni economice care, dacă Congresul nu se va opune, vor intra în vigoare în 22 August.