Sânzienele 2017. Superstiţii în noaptea de SÂNZIENE

Ziua de 24 iunie are o importanță aparte pentru credincioși, aceștia sărbătorind Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene. Dacă ziua este încărcată de însemnătate, noaptea de dinainte de Sânziene este una foarte importantă și de ea se leagă o serie de superstiții.

23 iun. 2017, 19:54
Sânzienele 2017. Superstiţii în noaptea de SÂNZIENE

Sărbătoarea Sânzienelor este celebrată în fiecare an, la trei zile după Solstițiul de Vară. În credința populară, Sânzienele sunt creaturi binevoitoare, ele fiind recunoscute pentru puterile magice și pentru faptul că reușesc să aducă fertilitate femeilor, culturilor agricole și pentru că dau un parfum aparte florilor. Această sărbătoare mai poartă numele și de Drăgaica, iar legendele spun că cerurile se deschid în noaptea de Sânziene.

Superstiții în Noaptea de Sânziene

Noaptea de Sânziene este un moment de care se leagă o serie de superstiții. Cea mai importată superstiție spune că oamenii nu au voie să facă baie în această zi și asta pentru că vor alunga puterile magice ale Sânzienelor.

Legendele spun că dacă plouă în noaptea de Sânziene sau imediat după, acesta este un semn rău care prevestește o perioadă bogată în precipitații, mai exact 40 de zile de ploi.

Tot în noaptea de Sânziene este bine să fie culese plantele folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, crezându-se că acum ele au un efect terapeutic și mai mare. Cea mai cunoscută plantă care se culege în această noapte este verbina.

Noapte de Sânziene este cel mai bun moment pentru ca fetele să își viseze ursitul. Tot ce trebuie să facă pentru ca acest lucru să se întâmple este să își pună sub pernă flori de sânziene. Mai mult, dacă vor să scape de forțele răului trebuie să împletească coronințe din flori de sânziene și să le arunce peste acoperișul casei.

O altă superstiție spune că hainele și lucrurile care văd lumina soarelui în ziua de Sânziene vor fi ferite de molii tot anul.

Sărbătoarea de Sânziene reprezintă un moment special pentru locuitorii din mai multe zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, unii dintre ei spunînd că în această zi ar putea afla chiar şi cât mai au de trăit. În ajunul sărbătorii, spre seară, copiii adună sânziene şi le pun pe la porţile caselor, câte una pentru fiecare membru al familiei. Se spune că cel a cărui sânziană va fi veştejită a doua zi va muri înaintea celorlalţi. În alte locuri, se împletesc cununi din sânziene şi se aruncă pe casă: dacă nu rămâne pe acoperiş, cel căruia îi fusese menită se poate aştepta la ce e mai rău.

În satul Sâncel, din Alba, tradiţia presupune ca, în seara dinaintea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, gospodarii să îşi împodobească porţile cu o cruce din flori de sânziene şi un trandafir.