CALENDAR ORTODOX: În Joia Mare se celebrează Cina cea de Taină, se vopsesc ouăle şi se coc cozonacii

CALENADAR ORTODOX: În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din gradina Ghetsimani şi vinderea lui Iisus Hristos de către Iuda.

RomaniaTV.net
16 apr. 2014, 20:31
CALENDAR ORTODOX: În Joia Mare se celebrează Cina cea de Taină, se vopsesc ouăle şi se coc cozonacii

CALENADAR ORTODOX: Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale; pentru ca se spune ca ouale inrosite sau impistrite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.

Săptămâna Mare: Slujba Deniei celor 12 Evanghelii

Joia Mare este ziua in care, de regula, se prepara cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac si nuca si babele coapte in forme speciale de ceramica. Pasca, cea mai importanta coptura rituala a Pastelui, se face din faina de grau de cea mai buna calitate, cernuta prin sita deasa, si are, cel mai adesea, forma rotunda, scrie crestinortodox.ro.

Aluatul dospit se pune in tavi speciale pentru pasca, dupa care, de jur imprejur, se asaza aluatul impletit din doua sau trei sucituri si se lasa totul la crescut. In mijlocul tavii se aseaza, apoi, branza de vaca, pregatita cu zahar, oua, mirodenii si stafide. Peste branza se face o cruce, din acelasi aluat impletit, impodobita cu ornamente in forma de floare. Se unge totul cu ou si se coace in cuptorul incalzit.

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR: De ce se aprind focuri în Joia Mare. TRADIŢII şi OBICEIURI de Paşte

CALENADAR ORTODOX: Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare

Alta data, cojile oualor folosite la pasca nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strangeau cu multa grija intr-un vas special si se aruncau in Sambata Pastelui pe o apa curgatoare crezandu-se ca, astfel, gainile si puii aveau sa fie paziti de uliu peste vara.

Se mai credea ca, in felul acesta, se dadea de stire Blajinilor – popor mitic care traia sub pamant – ca se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinilor.

Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. Acum se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. In Oltenia si acum se fac in zori, in curti si / sau la morminte focuri pentru morti din boz sau nuiele; se spune ca ele inchipuiesc focul pe care l-au facut slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, sa se incalzeasca la el, cand Iuda l-a vandut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru, cand s-a lepadat de Hristos.

Citeşte şi SUPERALIMENTELE din BIBLIE, secrete FOARTE bine păstrate. Diete miraculoase din CARTEA SFÂNTĂ
 
In unele locuri (Zona Clujului) de Joia Mare se striga peste sat. Dar strigarea o facea Voevoda Tiganilor – un flacau caruia i se comunicau abaterile fetelor si feciorilor din Postul Mare.