Şapte linii de tramvai, un depou şi sistemul de semaforizare din Capitală, reabilitate din fonduri europene

Şapte linii de tramvai şi depoul Titan, precum şi sistemul de semaforizare din Capitală vor fi reabilitate şi modernizate din fonduri europene de peste 200 de milioane de euro, transmite Primăria Capitalei. În această sumă este inclusă şi achiziţionarea a 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice, iar lucrările de modernizare a bulevardelor Iancului-Pantelimon şi Liviu Rebreanu, inclusiv park&ride-ul de la Cora Pantelimon, vor fi decontate din fonduri europene.

11 ian. 2018, 19:34
Şapte linii de tramvai, un depou şi sistemul de semaforizare din Capitală, reabilitate din fonduri europene

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit joi cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, cu care a discutat despre proiectele cu fonduri europene care sunt în derulare şi despre alte proiecte ale municipalităţii, eligibile pentru finanţare europeană.

„Facem paşi concreţi pentru a pune în aplicare prevederile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, document strategic care vizează modernizarea infrastructurii de transport în regiunea Bucureşti-Ilfov. Astfel, avem în pregătire proiecte importante de fluidizare a traficului şi îmbunătăţirea transportului în comun în Capitală, cu aplicaţii de peste 200 de milioane de euro. (…) Ne dorim, de asemenea, să obţinem fonduri europene pentru achiziţionarea de sisteme şi aplicaţii software pentru managementul traficului. Totodată, suntem în etapa de pregătire a documentaţiei pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze şi a 100 de autobuze electrice”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

De asemenea, pe lângă achiziţionarea a 100 de tramvaie şi modernizarea a altor 50, pentru care licitaţia va fi lansată în luna februarie, municipalitatea intenţionează să modernizare şapte linii de tramvai (1, 10, 21, 25, 32, 41 şi 55), să reabiliteze depoul de tramvaie Titan şi să upgradeze sistemul de semaforizare.

Potrivit municipalităţii, lucrările de modernizare a bulevardelor Iancului-Pantelimon şi Liviu Rebreanu, inclusiv park&ride-ul de la Cora Patnelimon, vor fi decontate din fonduri europene, fiind vorba de aproximativ 82 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte reabilitarea reţelelor de termoficare din Capitală, 200 de kilometri vor fi realizate din fonduri europene (POIM) şi 300 de kilometri din bugetul local.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a felicitat actuala administraţie pentru că a deblocat mai multe proiecte importante pentru oraş, precum Staţia de Epurare Glina, în valoare de aproape 326 de milioane de euro, proect care a fost blocat timp de patru ani.

Primarul Capitalei şi ministrul Marius Nica au discutat şi despre proiecte eligibile pentru finanţare din fonduri europene, precum extinderea şi reabiltiarea infrastructurii de apă şi apă uzată din zonele Ghidigeni, Olteniţei, Cheile Turzii şi cartierul Henri Coandă.

De asemenea, un proiect ce va fi depus în primul trimestru al acestui an şi care ar putea fi finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 5, Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, este cel de consolidare, reabilitare şi conservare a Muzeului Gh. Tătărescu, pentru care au fost obţinute aproape toate documentele obligatorii pentru depunerea cererii de finanţare.