Şapte TERORIŞTI din Statul Islamic şi Al Qaeda, prinşi în România. Cum au AMENINŢAT securitatea naţional

Şapte persoane care desfăşurau activităţi care, potrivit legii, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale au fost identificate, reţinute şi extrădate de Serviciul Român de Informaţii.

03 apr. 2015, 12:56
Şapte TERORIŞTI din Statul Islamic şi Al Qaeda, prinşi în România. Cum au AMENINŢAT securitatea naţional

Cele şapte persoane aveau opţiuni ideologice extremiste, accesau sistematic în mediul online materiale de propagandă ale unor entităţi teroriste şi, mai mult, au încercat să racoleze persoane dispuse să participe la acţiuni de luptă în favoarea unor grupări jihadiste.

Potrivit unui comunicat al SRI, unul dintre cei şapte este un cetăţean tunisian aflat în România în calitate de student, care desfăşura activităţi care, potrivit legii, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Curtea de Apel a dispus declararea respectivului drept persoană indezirabilă în România pentru o perioadă de 10 ani.

„Concret, cetățeanul tunisian a parcurs un proces accelerat de radicalizare, ca urmare a influenţei unor conaţionali cu opţiuni ideologice extremiste şi prin accesarea sistematică în mediul online a unor materiale de propagandă în favoarea unor entităţi teroriste sau lideri ai acestora. Pe acest fond, acesta a dezvoltat o atitudine de susţinere deschisă faţă de o grupare teroristă, afişându-se în public cu însemnele organizaţiei, manifestând inclusiv dorinţa de a deveni martir pentru cauza organizaţiei menţionate. Riscurile de securitate au fost amplificate ca urmare a demersurilor constante de atragere de noi adepţi (cetățeni străini şi români) şi de coagulare a unui grup, precum şi radicalizarea şi determinarea membrilor acestuia de a participa la acțiuni de luptă în favoarea unei grupări teroriste la care era afiliat ideologic. Pe timpul şederii în România, cetăţeanul tunisian a menţinut legături cu membri ai unor organizaţii teroriste, aflaţi în exteriorul ţării noastre„, se arată într-un comunicat al SRI.

Serviciul Român de Informaţii a identificat încă şase cetăţeni străini aflați în România în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale cu capital străin şi care desfășurau activități cu impact asupra intereselor de securitate naţională, prezenţa şi acţiunile acestora pe teritoriul statului român constituind riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Şi aceştia au fost declaraţi indezirabili, unul pe o perioadă de trei ani şi alţi cinci pentru şapte ani.

„Concret, membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist. Riscurile la adresa securităţii naţionale a României au fost amplificate de constituirea cetăţenilor străini, aflaţi în stadii avansate de radicalizare, într-un grup ermetic, pe considerente de natură jihadist – extremistă. Grupul a fost coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activități de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizaţiilor teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda. Anterior şi pe timpul șederii în România, cei șase au menținut şi dezvoltat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul țării noastre”, se menţionează în comunicatul SRI.