SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Unii oameni agreează mult mai uşor un săpun solid în defavoarea unui săpun lichid sau a gelului de duş. Cu toate acestea, fiecare tip de săpun în parte aduce beneficii pielii, însă cel mai important este să se aleagă un produs care are un pH neutru.

01 iul. 2013, 07:38
SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Săpunul solid, care este cunoscut de câteva mii de ani, este rezultatul unui proces chimic numit „saponificare” prin care se tratează grăsime cu o soluţie alkalină (bază). La fel se întâmplă şi cu săpunul lichid, un detergent rezultat prin procesul de „neutralizare” al grăsimii cu o soluţie alkalină, la care se adaugă apă, diferite uleiuri, parfumuri. Se pot adăuga şi diferiţi acizi care pot determina pH-ul acestuia”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Potrivit medicului, săpunul solid va avea întotdeauna un pH alkalin mai mare decât pH-ul natural al pielii (5,5), în timp ce detergentul lichid, în funcţie de compoziţia sa chimică, poate avea şi un pH neutru.

Acest lucru poate fi foarte important pentru o piele deteriorată, sensibilă sau pentru un ten acneic, de exemplu, când săpunul sau detergentul, trebuie să fie blând şi nu agresiv cu pielea, bariera naturală de protecţie de la nivelul superficial al acesteia trebuie protejată, iar anumite tratamente locale nu sunt favorizate de un detergent agresiv„, explică dermatologul.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Pentru piele un săpun cu un pH cât mai apropiat de cel al pielii este mai sănătos, susţine medicul. Cu toate acestea,”nu întotdeauna avem nevoie de un săpun lichid care să conţină prea multe parfumuri, conservanţi sau anumite substanţe antiseptice, precum triclosan, substanţă care se acumulează în organism şi poate fi dăunătoare„, spune acesta.

Mediul Sebastian Pop, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, că „unele săpunuri lichide se vor curăţa cu un consum mai mare de apă deoarece conţin uleiuri (de cocos, floarea soarelui, măsline etc.) pentru a da un aspect mai mătăsos pielii după spălare. Aici am putea spune că din punct de vedere al protecţiei mediului, un săpun solid este mult mai ecologic decât un săpun lichid. În afara unui consum redus de apă, cantitatea de detergent lichid consumată la un spălat este aproape întotdeauna mai mare decât cantitatea de săpun solid folosită pentru acest proces”.

În ceea ce priveşte îngrijirea bebeluşilor, acestora li se recomandă produsele dedicate lor.

„Pentru copii şi bebeluşi, mai ales pentru cei cu piele atopică şi cu o capacitate restrânsă de apărare a pielii, este foarte important ca săpunul să fie cât mai blând, cu pH neutru şi fără parfumuri, substanţe antibacteriene inutile şi prea mulţi conservanţi. Produsele speciale pentru copii care se găsesc de obicei în farmacii sunt cele mai potrivite„, a adăugat medicul dermatolog Sebastian Pop.

Citeşte şi Medic: NU ESTE SĂNĂTOS să faci duş în fiecare zi. Vezi EXPLICAŢIA