Sărbătoare mare în calendar, praznciul Icoanei nefăcute de mâna omenească, făcătoare de minuni. Ce trebuie să faci joi

Praznicul Icoanei nefăcută de mână omenească, Prodromiţa. De-a lungul vremii, Maicii Domnului i s-au închinat nenumărate icoane. Însă una singură a stârnit curiozitatea tuturor, iar aceasta este găzduită de schitul românesc Prodromu, pe Sfântul Munte Athos, în Grecia. Rugăciunile de azi ajută la sănătate şi te sapă de necazuri.

RomaniaTV.net
11 iul. 2018, 13:21
Sărbătoare mare în calendar, praznciul Icoanei nefăcute de mâna omenească, făcătoare de minuni. Ce trebuie să faci joi

Ortodoxe
Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos; Sf. Mc. Proclu şi Ilarie; Sf. Cuv. Mihail Maleinul; Sf. Veronica; Sf. Cuv. Paisie Aghioritul

Greco-catolice
Sf. m. Proclu şi Ilarie 

Romano-catolice
Sf. Ioan Gualberto, abate; Fer. David, m. 

Icoana Maicii Domnului numită „Prodromiţa” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos.

Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte. 

Prodromiţa este o icoană zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Ţara Românească. Icoana Prodomiţa este pictată pe lemn de tei, având un metru înălţime şi 0.70 metri lăţime.

Astăzi este prăznuit şi Cuviosul Paisie Aghioritul, un mare sfânt grec contemporan din Biserica Ortodoxă, cunoscut monah de la Sfântul Munte Athos.

Sfântul Paisie Aghioritul s-a născut la 25 iulie 1924 în Farasa Capadociei. În Farasa a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a pus la botez numele său. La scurtă vreme, familia sa a ajuns în Grecia, în urma schimburilor de populaţie dintre Grecia şi Turcia.

Familia Sfântului Paisie s-a stabilit în Koniţa, unde acesta a terminat şcoala primară. Până să meargă în armată, a lucrat ca tâmplar.

În 1945 s-a înrolat în armată, a fost lăsat la vatră în anul 1950. După îndeplinirea serviciului militar, a vizitat Sfântul Munte, unde s-a stabilit definitiv (la Mănăstirea Esfigmenu) în 1953. Acolo, în 1954, a fost făcut rasofor şi a luat numele de Averchie.

În 1956, a plecat la Mănăstire Filotheu, unde vieţuia ca monah şi un unchi de-al său. Acolo a fost făcut „stavrofor” şi i s-a dat Schima mică cu numele de Paisie. În 1962, a plecat în peninsula Sinai. A revenit la Sfântul Munte în 1964 şi s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfinţilor Arhangheli.

A primit Schima mare la 11 ianuarie 1966. Cuviosul Paisie Aghioritul a adormit întru Domnul la 12 iulie 1994, fiind îngropat în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Suroti, lângă Tesalonic.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul a fost un mare ascet care a trecut pe pământ, un monah ortodox care a sprijinit întreaga lume cu rugăciunile sale, potrivit http://cuviosul-paisie-aghioritul.blogspot.ro.

Într-o zi obişnuită îl vizitau la chilie o sută – două sute de oameni, pentru a-i primi sfatul. Atunci când ieşea din Sfântul Munte pentru ai vedea pe femei şi pe bolnavi care nu puteau veni la Athos, mii de persoane aşteptau la rând pentru a lua binecuvântare şi a vorbi puţin cu părintele Paisie. De asemenea, primea mii de scrisori.