Sărbătorile iubirii, între sentimente şi consumerism. Cât valoarează TE IUBESC?

An de an, luna februarie este declarată "luna iubirii". Mai ales pe la noi, care ne sărbătorim sentimentele de două ori: pe 14 februarie, de Valentine's Day, pe "rit" american, şi pe 24 februarie, de Dragobete, zeul dragostei la români. Despre cât avem însă nevoie de astfel de zile, cum pot ajuta sau afecta o relaţie, cât este vorba de iubire şi cât despre marketing, am vorbit cu  psihologul Gigi Ghinea.

24 feb. 2012, 10:40

După ce a trecut Valentine’s Day, sărbătoarea iubirii importată de la americani, a venit şi Dragobetele nostru, care se bucură de o mai mare mediatizare în ultimii ani, în urma polemicilor privind sărbătorile împrumutate. Astfel, spre deosebire de occidentali, românii au două zile în care îşi pot afişa iubirea mai mult decât de obicei. O întrebare legitimă este însă dacă se şi iubesc mai mult în astfel de zile sau doar se lasă duşi de valul care cuprinde pe toată lumea care este sensibilizată de sintagma „sărbătoarea iubirii”.

RTV.NET a cerut părerea psihologului Georgeta Ghinea, cunoscută mai bine publicului ca Gigi Ghinea, despre nevoia oamenilor de a avea o sărbătoare specială a iubirii. Autoare a cărţilor „Cum m-am vindecat de nefericire” şi „Iubirea care vindecă”, Gigi Ghinea a explicat că, din păcate, profunzimea sentimentelor trece în plan secund în astfel de zile, în care un simplu „te iubesc” nu valorează mare lucru dacă nu vine însoţit de cadoul aferent. Evident, nu este o regulă, însă, la fel ca şi în cazul altor sărbători, esenţa a dispărut şi a rămas doar numele care vinde foarte bine şi umple buzunarele „vânzătorilor de iubire”.

Redăm integral interviul:

Reporter: Au nevoie oamenii de zile speciale în care să îşi sărbătorească iubirea?

Gigi Ghinea: Oamenii nu au nevoie de zile speciale ca să sărbătorească iubirea, doar că societatea modernă, societatea de consum, le-a indus, printre alte nevoi false, şi ideea de a sărbători ceva ce de fapt ar trebui să existe în mod natural.

Reporter: Şi atunci de ce avem, totuşi, Dragobete şi Valentine’s Day?

Gigi Ghinea: Aceste „sărbători ale iubirii” sunt de fapt un concept fals indus de consumerism, acest flagel al societăţii moderne. Astfel de concepte aduc beneficii uriaşe în plan material, profitând de faptul că fiinţa umană s-a înstrăinat de sine, s-a robotizat şi funcţionează cu preponderenţă la nivel superficial, prin mimetism, căutând să se încadreze în ceea ce este la modă. De aceea, astfel de sărbători ne falsifică adevărata fiinţă umană, fiinţa profundă, care s-a născut în iubire.

Reporter: Putem vorbi despre o denaturare a noţiunii de iubire sub influenţa strategiilor de marketing?

Gigi Ghinea: Într-un cuplu stabil partenerii pot să-şi stabilească singuri o zi sau mai multe zile în care să se aniverseze, sunt atâtea perechi care sărbătoresc, de exemplu, ziua în care s-au cunoscut sau şi-au început relaţia. Vorbim despre momente care dau culoare vieţii noastre şi care au rolul lor. Pericolul apare însă atunci când serbezi iubirea doar pentru că o face toată lumea şi, totodată, din întregul circ mediatic în care se transformă aceste sărbători. Cei mai expuşi să cadă în această capcană sunt tinerii, care şi aşa nu mai au valori spirituale profunde şi îşi trăiesc viaţa superficial, influenţaţi de media şi mediul în care se învârt, de anturaj.

Reporter: În aceste zile ne iubim, prin urmare, artificial?

Gigi Ghinea: Nu trebuie să găsim artificii pentru a ne iubi, trebuie să ne conştientizăm iubirea. Iubirea este şi a fost de când lumea şi pământul un sentiment profund uman, care se trăieşte cu partenerul prin comuniunea sufletelor. Iubirea se naşte şi se simte în inimă, după ce partenerii sunt atraşi unul de celălalt la nivel fizic, hormonal. Astfel ar trebui să se nască relaţii profunde, de lungă durată, bazate pe înţelegere, respect reciproc, empatie şi sentimentul profund al partenerilor că sunt asemenea ca fiinţă. Relaţii în care partenerii nu ar trebui să aibă nevoie de zile speciale în care să-şi sărbătorească iubirea doar pentru că o face toată lumea.