Şase persoane au murit şi cinci sunt în stare gravă. Victimele au fost surprinse de o furtună de zăpadă pe munte

Cei patru excursionişti decedaţi făceau parte din două grupuri de turişti ce cuprindeau 14 schiori italieni, germani şi francezi şi care petreceau un sejur în sectorul montan Pigne d'Arolla (altitudinea de 3.796 metri) în momentul în care au fost surprinşi de o furtună, a precizat Poliţia elveţiană într-un comunicat.

01 mai 2018, 08:24

Patru excursionişti şi doi alpinişti au murit în Alpii elveţieni şi alte cinci persoane au fost spitalizate în stare gravă după ce au fost obligate să petreacă o noapte în frig şi zăpadă, a anunţat luni Poliţia elveţiană, citată de AFP.

Cei patru excursionişti decedaţi făceau parte din două grupuri de turişti ce cuprindeau 14 schiori italieni, germani şi francezi şi care petreceau un sejur în sectorul montan Pigne d’Arolla (altitudinea de 3.796 metri) în momentul în care au fost surprinşi de o furtună, a precizat Poliţia elveţiană într-un comunicat.

Alarma a fost dată luni dimineaţă de un paznic de la cabana Vignettes, un refugiu la care schiorii ar fi trebuit să ajungă în cursul zilei de duminică. Şapte elicoptere ce transportau mai mulţi medici şi salvamontişti i-au găsit pe excursionişti, dintre care unii se aflau în stare de hipotermie, iar o persoană era deja decedată, probabil în urma unei căzături, a precizat Poliţia elveţiană. Transportate în mai multe spitale din Valais şi alte cantoane, trei persoane nu au supravieţuit, iar alte cinci se află încă în stare gravă. Ceilalţi excursionişti au suferit o hipotermie uşoară şi viaţa lor nu este în pericol, potrivit Agerpres.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, 10 excursionişti şi un ghid montan, alături de un alt grup de patru schiori, au părăsit cabana Dix, duminică, situată la altitudinea de 2.928 de metri, cu intenţia de a ajunge la cabana Vignettes (3.157 metri) urmând traseul denumit „Serpentina”. Însă pe parcursul ascensiunii lor, excursioniştii au fost surprinşi de o furtună în sectorul Pigne d’Arolla şi au fost obligaţi să petreacă noaptea de duminică spre luni în frig şi zăpadă, la altitudinea de 3.270 de metri.

Poliţia a declarat că victimele nu au fost încă identificate, informează Agerpres.

Puţin mai la est, la limita dintre cantoanele Valais şi Berna, doi tineri alpinişti elveţieni au fost surprinşi de vremea nefavorabilă în timp ce efectuau o ascensiune în regiunea Monch. Dispariţia lor a fost semnalată duminică seară, însă din cauza condiţiilor atmosferice nefavorabile, operaţiunile de căutare nu au avut rezultatele dorite. Trupurile celor doi alpinişti, în vârstă de 21 şi 22 de ani, au fost găsite în cele din urmă luni dimineaţă. Cei doi tineri au murit cel mai probabil din cauza epuizării şi a frigului, a precizat Poliţia elveţiană.