Păcăleşti, satul în care s-a născut Păcală este în Bihor

Chiar dacă sună a păcăleală de 1 aprilie, într-un sat din Bihor, Păcăleşti, se pare că a trăit Păcală, cel care ne-a fascinat copilăria şi ne-a adus multe momente de amuzament. În prezent, satul este un cătun de 250 de locuitori, ce se bucură că sunt urmaşii unui adevărat personaj al folclorului românesc. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2016, 07:25
Păcăleşti, satul în care s-a născut Păcală este în Bihor

„Prima atestare documentară a satului Păcăleşti datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală, prin adăugarea sufixului «-eşti», la numele de Păcală de familie a rezultat satul Păcăleşti”, spune Ovidiu Banda, primarul comunei Drăgăneşti, din care face parte satul. 

Potrivit legendelor, denumirea localităţii vine de la un sătean pe care îl chema Păcală şi care era pus pe şotii mai mereu. 

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori“, povesteşte localnicul Gavril Ţepuş.

O haită de lupi a venit într-o zi cu adevărat pe uliţele din Păcăleşti, iar ceea ce a urmat este de înţeles.

„Într-una dintre dimineţi, Păcală al nostru a zărit, cu adevărat, o haită de lupi îndreptându-se spre locul unde se aflau turmele de oi ale sătenilor. Speriat, a luat-o la fugă pe stradă şi a început să strige în gura mare că au venit lupii la oi. De data asta, însă, ţăranii nu l-au mai luat în seamă, aşa că o mare parte din oi au picat pradă lupilor. După toate aceste momente, chiar dacă erau supăraţi pe consăteanul lor, localnicii au hotărât ca satul lor, care atunci se numea Ţigăneşti, să poarte denumirea lui Păcală, adică Păcăleşti”, ne-a mărturisit  Miron Popa, localnic al satului.

O altă legendă spune că locuitorii din zonă obişnuiau să păcălească clienţii la târgul din Beiuş, ei exagerând cu calităţile animalelor pe care le aveau spre vânzare, conform Voceatransilvaniei.ro

„Majoritatea sătenilor erau foarte mari afacerişti în domeniul animalelor, chiujeri de animale, cum se spunea pe la noi. Ei plecau prin alte părţi şi cumpărau animale, pe care le duceau în târg la Beiuş, unde le vindeau mult mai scump decât le cumpărau. Deci ei cumpărau ieftin şi vindeau mai scump, cumpărătorii ajungând abia după aceea la concluzia că au fost păcăliţi“, este varianta lui Teodor Haiduc.

Datorită acestor legende, autorităţile locale au fixat data de 1 aprilie ca zi a satului Păcăleşti.