Satul natal al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat Declaraţia de Unire cu România

Satul natal al preşedintelui moldovean Igor Dodon a votat sâmbătă o declarație simbolică de Unire cu România. În jur de 500 de localnici din Sadova, între care primarul şi mai mulţi consilieri, şi-au pus semnătura pe document, potrivit Publika.md.

RomaniaTV.net
11 mart. 2018, 07:31
Satul natal al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat Declaraţia de Unire cu România

Adoptarea declaraţiei de Unire cu România vine după ce, anterior, şeful statului a criticat dur iniţiativa. În opinia lui Igor Dodon, aceste acțiuni atentează la suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republici Moldova. 

”Condamn în cel mai categoric mod acţiunile unor reprezentanţi din localităţile Republicii Moldova, dar şi indiferenţa, neglijenţa sau poate rea-intenţia a unor astfel de instituţii, cum ar fi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul de Interne, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări”, spunea Igor Dodon.

Până acum, aproximativ 110 de localităţi din diferite raioane ale ţării au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

De altfel, peste 200 de reprezentanti ai administratiei locale din Republica Moldova si Romania s-au intalnit sambata la Iasi pentru a solicita Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau sa emita o declaratie comuna „privind reintregirea nationala prin Unirea celor doua state”, scrie Agora.md.

„Indemnam toate unitatile administrativ-teritoriale din Republica Moldova si Romania, precum si alte entitati colective (parohii, scoli, asociatii s.a.) sa urmeze cu incredere si curaj acest exemplu de demnitate nationala si sa ni se alature prin adoptarea unor masuri si declaratii similare”, se arata in textul Rezolutiei de la Iasi, elaborata in cadrul sedintei comune. 

Conferinta oficialilor a avut loc la Palatul Culturii de la Iasi si a fost deschisa de catre primarul municipiului, Mihai Chirca, care a fost ales presedintele Ligii Alesilor Unionisti. 

Din aceasta Liga, fac parte, pana acum, primarii din 100 de localitati din Republica Moldova care si-au exprimat in scris dorinta de unire a Basarabiei cu Romania. Din Romania, s-au inscris primarii din doua orase, al Iasului si al unei localitati din judetul Bistrita Nasaud, potrivit Radio Chisinau.