Produsele pentru sistemul RO ALERT vor fi furnizate de Telekom România

SC Telekom România Communications SA va furniza produsele hardware şi software necesare implementării sistemului RO ALERT, anunţă IGSU, precizând că au fost trimise 14 invitaţii de participare la procedura de achiziţie, fiind înregistraţi 4 ofertanţi.

24 nov. 2017, 09:00
Produsele pentru sistemul RO ALERT vor fi furnizate de Telekom România

„Conform prevederilor legale, la procedura de achiziţie au fost invitaţi 14 potenţiali ofertanţi, iar până la data şi ora limită prevăzute pentru depunerea ofertelor, IGSU a primit 4 astfel de documentaţii. În urma procedurii de negociere, fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, SC TELEKOM ROMÂNIA COMMUNICATIONS SA a fost desemnată câştigătoarea procedurii de achiziţie, urmând ca aceasta să furnizeze produsele hardware şi software. De asemenea, compania menţionată va implementa sistemul RO ALERT, în conformitate cu cerinţele autorităţii contractante, în termenul prevăzut în documentaţia de atribuire”, anunţă IGSU.

IGSU reaminteşte că pentru implementarea sistemului RO-ALERT a fost alocată suma de 30.400 mii lei din Fondul de Rezervă bugetară şi că este autoritate contractantă pentru achiziţia, în regim de urgenţă, a echipamentelor hardware, aplicaţiilor software şi a serviciilor de instalare, precum şi pentru punerea în funcţiune aferentă acestora, necesară operaţionalizării sistemului RO-ALERT.

„Astfel, ulterior constituirii grupurilor de lucru pentru identificarea soluţiilor care să optimizeze funcţionalitatea sistemului, personalul specializat din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al IGSU a procedat la iniţierea şi derularea procedurii de achiziţie, astfel încât până la finalul acestui an, acest sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de urgenţă să devină operaţional, la nivel naţional”, anunţă instituţia, adăugând că „în urma derulării rundelor de negociere, s-a obţinut o reducere substanţială a preţului de contract, acesta fiind în valoare de aproximativ 13.000 mii lei”.

Guvernul a adoptat în 5 octombrie OUG privind implementarea sistemului RO-ALERT, care va transmite mesaje de avertizare în timp real pe telefonul mobil, mesaje care vor fi repetate ciclic la intervale de timp configurabile.

„Prin Sistemul „RO-ALERT” vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia”, a anunţat atunci Executivul.

Avantajele RO-ALERT sunt: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile.