Scafandrii au scos 16 corpuri din epava feribotului naufragiat în Coreea de Sud

Scafandrii au recuperat până duminică 16 corpuri din epava feribotului Sewol, naufragiat miercuri în largul coastelor din sudul Coreei de Sud cu 476 de persoane la bord.

20 apr. 2014, 10:35
Scafandrii au scos 16 corpuri din epava feribotului naufragiat în Coreea de Sud

Aproximativ 500 de scafandri, care luptă împotriva unor curenţi puternici şi care nu au aproape nicio vizibilitate, au avut nevoie de mai multe zile pentru a începe să recupereze cadavre din epavă, permiţând începerea unor proceduri de identificare lungi şi dureroase cu ajutorul familiilor victimelor, potrivit Mediafax.

CITEŞTE ŞI: Căpitanul feribotului scufundat în Coreea de Sud susţine că a întârziat evacuarea din motive de securitate

Bilanţul provizoriu al tragediei se ridica duminică la 56 de morţi şi 246 de persoane date dispărute, majoritatea adolescenţi care efectuau o excursie şcolară.

Scafandrii au scos sâmbătă primele trei cadavre din feribot, după ce au spart fereastra unei cabine de pasageri. Alte 13 corpuri au fost recuperate duminică, a anunţat Paza de Coastă.

Corpurile au fost depuse în corturi, în portul Insulei Jindo, în apropiere de locul catastrofei, unde rude ale pasagerilor au instalat o tabără, într-un gimnaziu.

Aproximativ 200 de rude ale persoanelor date dispărute au pornit duminică într-un marş, pe o distanţă de 420 de kilometri, de la Jindo la Seul, pentru a protesta faţă de încetineala operaţiunilor de salvare la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene.

Confruntări au izbucnit după ce numeroşi poliţişti le-au împiedicat să treacă un pod care asigură legătura între insulă şi continent şi le-au obligat să se întoarcă din drum.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a oferit garanţii că macarale plutitoare, aflate deja la faţa locului, nu vor ridica epava atât timp cât feribotul nu va fi verificat în întregime.

Căpitanul Lee Joon-seok şi doi membri ai echipajului, care au fost arestaţi, urmează să răspundă pentru acuzaţii de neglijenţă şi lipsuri în securitatea pasagerilor. El este puternic criticat pentru că a părăsit nava care naufragia, în timp ce sute de persoane, majoritatea liceeni, erau prinse în capcană.

Cele 476 de persoane aflate la bord au primit ordinul de a rămâne la locurile lor, timp de peste 40 de minute, potrivit mărturiilor unora dintre supravieţuitori. Când feribotul a început să îşi îndrepte vârful către fundul mării, era prea târziu, pasagerii nereuşind să urce pe culoarele înclinate, în timp ce erau înghiţite de apă.

„În acel moment (în timpul celor 40 de minute după impact), vapoarele de salvare nu sosiseră. Nu erau nici bărci de pescuit sau alte ambarcaţiuni pentru a ajuta”, a declarat căpitanul, cu capul plecat.

„Curenţii erau puternici şi apa era foarte rece în această zonă”, a adăugat el. „M-am gândit că pasagerii vor fi luaţi de valuri şi se vor afla în dificultate dacă vor fi evacuaţi în dezordine, fără veste de salvare”. „Şi ar fi fost acelaşi lucru şi cu o vestă de salvare”, a adăugat el.

Mai multe plase urmează să fie instalate în jurul epavei Sewol, pentru a împiedica corpurile să pornească în derivă, a anunţat un reprezentant al Pazei de Coastă, care crede în continuare în posibilitatea existenţei unor supravieţuitori, refugiaţi în zone în care s-ar afla buzunare de aer.

VEZI ŞI: Noi DEZVĂLUIRI în cazul feribotului scufundat în Coreea de Sud. Vezi MESAJE CUTREMURĂTOARE ale pasagerilor