Scandal alimentar China: Ulei folosit, revândut restaurantelor

Poliţia chineză a arestat 52 de persoane suspectate că ar fi vândut ulei alimentar recuperat din cel folosit la prepararea alimentelor în restaurante, la alte restaurante.

21 dec. 2011, 19:11
Scandal alimentar China: Ulei folosit, revândut restaurantelor

Anchetatorii chinezi au descoperit o întreprindere în provincia Jiangxi, din sudul ţării, care a fabricat, începând din 2010 şi până acum, peste 2.000 de tone din acest ulei rezidual aruncat de restaurante. Uleiul rezidual era amestecat cu ulei alimentar de bună calitate, îmbuteliat şi revândut unei întreprinderi agroalimentare din provincia vecină, Guangdong, iar aceasta le vindea, la rândul ei, restaurantelor din zonă, după cum a informat agenţia oficială de presă China Nouă.
În urma acestui scandal alimentar, 52 de persoane au fost arestate, a mai precizat agenţia. De mai mult timp, China este în luptă cu cei care încalcă legislaţia sanitară în sectorul alimentar, care este foarte mare în China , dar şi foarte greu de controlat, cu toate că legea prevede pedepse severe pentru cei găsiţi vinovaţi.
Scandalul uleiului refolosit nu este singurul scandal alimentar din China, în anii recenţi. În 2008, cel puţin şase copii de creşă şi grădiniţă au murit şi peste 300.000 s-au îmbolnăvit după ce au băut lapte contaminat cu melamină – un compus chimic folosit fraudulos pentru a creşte conţinutul de proteine al laptelui.