SCANDAL DIPLOMATIC: Şefii serviciilor secrete ale SUA din Germania au fost EXPULZAŢI

Berlinul a expulzat sefii serviciilor secrete americane din Germania, anunta France 24.

10 iul. 2014, 13:25
SCANDAL DIPLOMATIC: Şefii serviciilor secrete ale SUA din Germania au fost EXPULZAŢI

Guvernul german a anunţat joi că s-a decis expulzarea şefului serviciilor secrete americane pentru Germania, în cadrul unei afaceri de spionaj asupra unor responsabili germani în folosul Washingtonului, relatează AFP, Reuters şi DPA.

‘Reprezentantului serviciilor secrete americane de la Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) i s-a cerut să părăsească Germania’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, potrivit unui comunicat.

Anterior, DPA a indicat citând surse informate că Berlinul urmează probabil să-i ceară ‘rezidentului’ CIA (Agenţia centrală de informaţii a SUA) să plece din Germania, dar fără a trece prin etapa declarării acestuia persona non grata, care este metoda formală, diplomatică de expulzare.

Germania nu a mai luat o astfel de măsură împotriva unui diplomat american de la cel de-al doilea război mondial.

Miercuri, justiţia germană a deschis o anchetă, a doua în cinci zile, împotriva unui presupus spion care, potrivit presei, ar fi lucrat în favoarea Washingtonului, un caz ce ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre SUA şi Germania.

După primele dezvăluiri, vineri, privind un agent al serviciilor germane de informaţii (BND) suspectat că lucra şi pentru CIA, parchetul federal a anunţat că anchetează un nou presupus caz de spionaj în favoarea unei alte ţări, fără a preciza care este aceasta.

De această dată, mass-media au evocat un ofiţer al armatei germane (Bundeswehr), care lucra în favoarea SUA. Cazul este considerat ‘mai grav’ decât primul.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat joi că Statele Unite au dat dovadă ‘de-o prostie de te-apucă plânsul’, după descoperirea a două posibile cazuri de spionaj în favoarea agenţiilor americane de informaţii în care ar fi implicaţi agenţi germani, relatează AFP.

‘Este o aşa idioţenie că SUA recrutează de la noi oameni de rangul trei. Este de-o prostie de te-apucă plânsul’, a declarat ministrul la postul german Phoenix.

‘Şi de aceea cancelarul (Angela Merkel) nu prea s-a amuzat’, a spus Schauble, recunoscut pentru limbajul său direct.