Scandal după EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Diferenţă uriaşă între note, după contestaţii

Scandal după contestaţiile la Evaluarea Naţională 2015. La unele şcoli au apărut diferenţe uriaşe între note, la recorectare. Peste 14.400 de elevi au fost nemulţumiţi de note şi le-au contestat, iar pentru 30% dintre ei notele finale au fost mai mari. Au fost şi diferenţe de un punct.

01 iul. 2015, 09:24
Scandal după EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Diferenţă uriaşă între note, după contestaţii

După publicarea primelor rezultate la Evaluarea Naţională 2015, 14.483 de note au fost contestate, ceea ce înseamnă un procent de aproape 5% din numărul total de note, a precizat la România TV ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Unii elevi au avut surprize, după rezolvarea contestaţiilor, când au aflat că au luat note mult mai mari faţă de cele pe care le-au primit iniţial. De exemplu, un elev de la Şcoala Centrală din Bucureşti a luat iniţial media 7,55, însă după rezolvarea contestaţiei a primit 9,15, adică cu 1,60 de puncte mai mult.

Aproape 30% dintre elevii care au depus contestaţii au primit note mai mari faţă de cele iniţiale. 4,5% dintre cei care au făcut contestaţii au primit note mult mai mici.

Acesta este rolul procedurii de constestaţie, de a regla evetualele erori. Procedura este clară, la diferenţe de până la un punct se face media între notele date între cei doi profesori corectori, iar la diferenţe mai mari de un punct, intervine şi un al treilea profesor corector. Chiar şi aşa, un număr de 4.280 de note au fost mărite. Este vorba despre note din ecartul superior, pentru că procentul notelor peste 5 a crescut foarte puţin de la 79,3% la aproape 79,4%. După contestaţii au apărut 47 de medii de 10„, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a precizat că Ministerul Educaţiei a demarat deja o anchetă pentru a afla care sunt centrele de examinare unde au fost diferenţe mari între prima şi a doua corectură.

Citeşte şi: ADMITERE LICEU 2015: TOPUL liceelor din Bucureşti