Scandal după poluarea cu pulbere de la Rafinăria Petrobrazi. Soluţia primarului: OMV va spăla gratuit maşinile celor afectaţi

Locuitorii comunei Brazi din Prahova au alertat autorităţile, după ce au observat o pulbere albă depusă pe asfalt, maşini şi pe case. Unii dintre ei au reclamat că pulberea are un miros "înţepător". Reprezentanții Rafinăriei Petrobrazi au confirmat că praful alb provine de la o instalaţie, fiind vorba despre o defecţiune produsă miercuri dimineață.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 12:28
Scandal după poluarea cu pulbere de la Rafinăria Petrobrazi. Soluţia primarului: OMV va spăla gratuit maşinile celor afectaţi

„În această dimineață, în cursul repornirii instalației de cracare catalitică, după revizia generală planificată din ultimele două săptămâni a rafinăriei Petrobrazi, a avut loc un incident tehnic. În urmă incidentului, a fost eliberată în atmosfera o pulbere ce conține majoritarzeolit (aluminosilicat cristalin) și silicat de aluminiu natural (caolin). Pulberea respectivă s-a depus în anumite zone specifice din zona localității Brazi.
Menționăm că pulberea nu este clasificată că periculoasă. Compania investighează incidentul și depune toate eforturile pentru a remedia situația cât mai curând.
Ne cerem scuze pentru discomfortul creat locuitorilor comunei Brazi”, este mesajul publicat de primarul Leonaș Radu pe Facebook.

Deşi reprezentanţii Rafinăriei susţin că praful nu este periculos, unii specialişti avertizează că această pulbere poate afecta plămânii dacă este în granulaţie mai mare.

Totodată, edilul din Brazi a mai precizat că localnicii afectaţi din cauza acestui incident îşi vor putea spăla gratuit maşina.

„Pentru disconfortul creat s-a stabilit că toate mașinile din Brazi care au nevoie de spălare, pot merge în stații OMV Petrom din Ploiești să spele mașina gratuit doar cu buletinul de Brazi. Statiile de spalare sunt:
Petrom 27 Vest Sos. Vestului 3
OMV Ploiesti 1 Bdul Republicii 182
OMV Ploiesti 2 Str. Marasesti colt cu Soseaua Vestului JetWash

Mașinile de la Rafinărie de igienizare/spălare stradală vor veni pentru a curata străzile împreună cu reprezentanții Poliției Locale. Pe această cale îndemnăm cetățenii comunei Brazi să utilizeze de facilitatea pusă la dispoziție de către Rafinăria Petrobrazi”, a mai menţionat primarul.

În replică, unii dintre localnici s-au declarat revoltaţi după anunţul edilului.

„Acoperișul caselor cine îl curăță? Abia ce am vopsit tabla de câteva luni, acum este tot acoperișul alb, plin de praf de catalizator.

La Tinosu e la fel. Casele sunt albe copaci și tot ce ne înconjoară!!

Şi în satul Pisculeşti e la fel totul alb mașini, case totul!, spun câteva dintre comentariile localnicilor nemulţumiţi.+

Bilanţ coronavirus 29 iulie România. 1.182 cazuri noi de COVID în 24 de ore. 30 de pacienţi au decedat, iar 377 sunt la ATI