Scandal în Biroul Oval din cauza zidului de la graniţa cu Mexicul

Zidul de la frontiera cu Mexicul promis de Donald Trump în campanie a condus la o scenă prea puţin comună în prestigiosul Birou Oval, unde preşedintele american a purtat un schimb de replici dur cu liderii democraţi din Congres.

12 dec. 2018, 09:07
Scandal în Biroul Oval din cauza zidului de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Donald Trump a avut discuţii aprinse în Biroul Oval pe tema zidului antiimigraţie de la frontiera cu Mexicul, pe care şeful de la Casa Albă insistă să fie ridicat şi securizat cât mai repede posibil.

Discuţiile din Biroul Oval s-au desfăşurat pe un ton aprins, într-o întâlnire cu Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat. ”Nu există securitate la frontiere fără zid!”, a insistat Trump marţi seara, aşezat ca pe ghimpi, înflăcărându-se şi agitând hârtii.

Ameninţând să meargă până la „shutdown” – paralizia anumitor administraţii – dacă democraţii refuză să voteze în favoarea finanţării emblematice sale promisiuni de campanie, Donald Trump denunţă pericolul reprezentat în opinia sa de ”caravanele” de refugiaţi care încearcă să pătrundă în Statele Unite.

Nancy Pelosi aminteşte poziţia democraţilor – niciun dolar pentru zid. Apoi îndeamnă la negocieri constructive, avertizând cu privire la ceea ce numeşte un „Trump shutdown”.”Alegerile au consecinţe, domnule preşedinte”, îl atacă mai târziu Chuck Schumer, evocând recenta victoria familiei sale politice în Camera Reprezentanţilor.

A devenit o tradiţie în Statele Unite, în fiecare an, ca odată cu apropierea Crăciunului democraţii şi republicanii să se sfâşie pe tema legii bugetului, negociind într-un joc de poker mincinos, sub ameninţarea unui „shutdown”, în absenţa unui acord.

Republicanii domină pentru moment Congresul. Însă orice lege bugetară este necesar să fie adoptată cu 60 de voturi din 100 în Senat, unde dispun doar de 51 de mandate. Iar de la 3 ianuarie democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, un context care nu-i motivează să cedeze cererilor preşedintelui american. ”Americanii ştiu că zidul nu este soluţia în securitatea la frontiere şi experţii o spun clar”, subliniază Chuck Schumer.

Dacă schimbul de replici în faţa şemineului Biroului Oval este un indicator fiabil, atmosfera politică la Washington ar putea să se deterioreze în următorii doi ani, până la următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, prevăzute la 3 noiembrie 2020.