Scandal în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu: Medicul care l-a consultat cu două ore înainte de deces a încălcat fişa postului

Conducerea Ambulanţei Bucureşti-Ilfov a deschis o anchetă internă pentru a verifica modul în care personalul medical a intervenit în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu. Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Alis Grasu, medicul care l-a consultat pe artist cu două ore înainte de deces şi l-a diagnostocat cu atac de panică a încălcat fişa postului.

29 sept. 2016, 09:40
Scandal în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu: Medicul care l-a consultat cu două ore înainte de deces a încălcat fişa postului

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a anunţat că a demarat o anchetă internă în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că înaintea SMURD-ului, un echipaj al SABIF l-a consultat pe artist și i-a pus diagnosticul de atac de panică.

Comisia de disciplină a stabilit că medicul care l-a consultat pe artist cu două ore înainte de deces şi l-a diagnostocat cu atac de panică a încălcat fişa postului.

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Alis Grasu, comisia a constatat că medicul a încălcat două articole din regulamentul intern și fișa postului, unul dintre ele referindu-se la faptul că nu a folosit toate trusele din dotarea mașinii la intervenția în cazul actorului.

„Cel de-al doilea se referă la obligația medicului de a obține consimțământul pacientului atât pentru tratamentul aplicat cât și pentru refuzul de transport la spital. Medicul nu are în fișa de intervenție consimțământul pacientului în ceea ce privește refuzul de a fi transportat la spital, deși declară că a propus acest lucru dar a fost refuzat”, a mai spus Alis Grasu.

„Pentru aceste abateri, comisia a solicitat comitetului director al Serviciului de Ambulanță sancționarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile codului muncii. (..) Vom organiza o ședință de urgență în vederea stabilirii sancțiunii în cazul unui medic cu o vechime de 13 ani pe funcție, de 7 ani în serviciul de ambulanță, care până acum nu a avut nicio abatere disciplinară”, a mai spus Alis Grasu.

Medicul le-ar fi declarat superiorilor săi că Ioan Gyuri Pascu a refuzat să meargă la spital, cu două ore înainte să moară. Mai mult, el nu le-ar fi spus medicilor despre problemele sale cardiace

„Dacă pacientul nu a relatat nimic despre antecedentele cardiace, nimic nu putea să îi inducă doctoriței gândul că sunt probleme cardiace. Toate echipajele de urgență fac aceste investigații, printre care și electrocardiograma. Medicul de pe mașina de consultație face electrocardiograma când sunt semne ale unei afecțiuni cardiace. Eu iau de bună ceea ce scrie în declarația doctoriței și în fișa de solicitare. A administrat o jumătate de fiolă de diazepam pentru că domnul Gyuri Pascu dorea să doarmă, nu dormise de mai bine de trei zile. Nu am nicio secundă intenția să îi iau apărarea medicului, am declanșat ancheta internă la câteva ore după intervenția medicului. S-a discutat la raportul de gardă”, a explicat Alis Grasu, potrivit antena3.ro.

De cealaltă parte, familia spune că medicul nu i-a făcut nici măcar un EKG, iar consultația ar fi fost una superficială.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti precizează că la ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind „atac de panică”, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulantier.

„La fata locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panica si insomnie cu debut in urma cu mai multe zile; s-a masurat tensiunea arteriala, alura ventriculara, saturatia O2, toate acestea fiind in limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind in tratament prin fizioterapie. Domnul Pascu nu a comunicat medicului alte informatii privitoare la starea lui de sanatate. Medicul a stabilit diagnosticul de atac de panica si insomnie administrand tratament cu diazepam ½ f IM.( 1 ml.)”, explică SABIF într-un comunicat de presă.

Scandal după moartea lui Gyuri Pascu: „Artistului NU i s-a făcut EKG la prima intervenţie a ambulanţei”

Ambulanţa Bucureşti mai arată că la ora 04:46 a fost înregistrat un nou apel pentru acelaşi pacient, motivul solicitpri fiind, de aceasta data, „cianoza, coma”.

„Primul echipaj care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a si inceput manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensiva de la SMURD si un echipaj de tip C2 de la SABIF. In conformitate cu procedurile existente, fortele de interventie fiind suficiente la caz , ambulanta de la SABIF a fost declarata disponibila la locul solicitari”, se mai spune în comunicat.

SABIF anunţă că a început o anchetă internă şi că va sesiza colegiul Medicilor.

„Pentru analiza unei eventuale raspunderi disciplinare a fost declansata inca din data de 26.09.2016, procedura stabilita prin Codul Muncii si RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplina, in scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. In situatia in care comisia de disciplina va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etica si deontologie medicala, va fi sesizat Colegiul Medicilor din Romania, care este institutia competenta pentru verificarea acestor aspecte”, precizeză Ambulanţa Bucureşti.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul morţii lui Gyuri Pascu. De asemenea, au deschis anchete în acest caz Direcţia de Sănătate Publică, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă condus de Raed Arafat. 

Citeşte mai multe ştiri despre moartea lui Ioan Gyuri Pascu:

Ministerul Sănătăţii anunţă „o posibilă abordare terapeutică superficială” la Ambulanţă în cazul Gyuri Pascu

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul morţii lui Gyuri Pascu.DSP şi Corpul de Control al Min. Sănătăţii au deschis anchete

Raed Arafat: Colegiul Medicilor este acela care trebuie să se pronunţe în cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, despre intervenţia în cazul lui Ioan Gyuri Pascu: Pacientul acuza atacuri de panică şi insomnie