Scandal în Turcia: Cadavrul unui presupus membru al PKK, târât de un vehicul de securitate

O fotografie cu un cadavru care este tras de un vehicul al forțelor de securitate a declanșat un scandal în Turcia și a determinat autoritățile să dispună anchetarea incidentului, care s-a produs în sud-estul țării, regiune marcată de conflictul dintre forțele guvernamentale și gruparea armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează DPA, citată de Agerpres. 

05 oct. 2015, 12:47
Scandal în Turcia: Cadavrul unui presupus membru al PKK, târât de un vehicul de securitate

În Turcia s-a declaşat un scandal răsunător după apariția unei fotografii cu cadavrul unui presupus membru PKK tras de un vehicul de securitate.

Premierul Ahmet Davutoglu a scris luni pe pagina sa de Facebook că o astfel de acțiune „nu poate fi acceptată” și a confirmat că s-a dispus deschiderea unei anchete. Agenția de știri Dogan relatase anterior că Ministerul de Interne a deschis o anchetă.

Ankara susține că persoana ucisă era membru al unei grupări armate, aparent PKK, care este prinsă într-un nou conflict cu forțele guvernamentale începând din iulie, când un armistițiu ce dura de doi ani a fost întrerupt violent.

Liderul Partidului Popular Democrat (HDP, pro-kurd), Selahattin Demirtas, a postat în weekend fotografia pe Twitter. În imagine se vede un cadavru legat de spatele unui vehicul blindat. Potrivit lui Demirtas, fotografia a fost făcută în provincia Sirnak, focar al conflictului în desfășurare.

„Nimeni nu trebuie să uite, pentru că noi nu vom uita”, a spus Demirtas. Partidul a precizat că trupul neînsuflețit din fotografie este al lui Haci Lokman Birlik, cumnatul unei deputate a HDP, Leyla Birlik.

Citeşte şi Aviaţia turcă a bombardat poziţii ale rebelilor PKK din Turcia şi Irak

Davutoglu a condamnat ‘comportamentul extrem de greșit’ pe care pare a-l surprinde fotografia, salutând în același timp forțele de securitate care se luptă cu PKK, pe care Turcia și alte state o consideră grupare teroristă, potrivit Agerpres.

Între timp, un militar a fost ucis într-o ambuscadă în provincia Gaziantep din sudul țării, a relatat agenția națională de știri Anadolu. PKK a fost acuzată de atac, în care s-au folosit arme.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise din 1984 în acest conflict dintre stat și PKK. Procesul de pace care părea promițător o perioadă stagna de la începutul acestui an.

Cel puțin 325 de persoane au fost ucise pe teritoriul Turciei din iulie. Ankara a precizat că a ucis sute de luptători PKK în atacuri aeriene în nordul Irakului, informație care nu a putut fi confirmată.