Scandal la Biserica din Călugăreni. Enoriaşii s-au răsculat împotriva Episcopiei

O sută de persoane din comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, au protestat, duminică, faţă de o decizie a Episcopiei Giurgiu de înlocuire a preotului paroh şi de a transforma biserica din localitate în schit, oamenii interzicând reprezentanţilor instituţiei să intre în lăcaşul de cult.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 14:55
Scandal la Biserica din Călugăreni. Enoriaşii s-au răsculat împotriva Episcopiei

Potrivit unui comunicat al Episcopiei Giurgiu, preotul Constantin Valeriu a divorţat şi s-a recăsătorit, astfel că nu mai poate să slujească la biserica din satul Crucea de Piatră, comuna Călugăreni, iar în urma judecăţii Consistoriului Eparhial a fost luată decizia de a se înfiinţa Schitul Crucea de Piatră, scrie Mediafax.

Decizia de înfiinţare a Schitului Crucea de Piatră prin transformarea în aşezământ monahal a parohiei cu hramul «Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul», din localitatea Crucea de Piatră – Călugăreni este statutară şi regulamentară, fiind întemeiată pe mărturiile istorice publicate de Biblioteca Naţională a României în colaborare cu Academia Română în Atlasul istoric al Mănăstirilor şi Schiturilor ortodoxe din România, care atestă că, încă din anul 1775, în localitatea sus-menţionată a funcţionat un schit. (…) Prin situaţia sa canonică, preotul Constantin Valeriu intră sub incidenţa Sfintelor Canoane şi a Regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a ultimei hotărâri adoptate de către Sfântul Sinod, care prevăd aplicarea pedepsei caterisirii sau a depunerii din treaptă pentru clericii divorţaţi„, se arată în comunicat.

Astfel, preotul Constantin Valeriu a fost numit preot slujitor al noului aşezământ pentru a putea să rămână în rândul clericilor şi să servească în continuare nevoilor spirituale ale credincioşilor, această hotărâre fiind în conformitate cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, au mai susţinut reprezentantii Episcopiei Giurgiului.

În acest context, o sută de persoane s-au adunat, duminică, în faţa bisericii din satul Crucea de Piatră pentru a protesta faţă de decizia Episcopiei Giurgiu. Oamenii au mers apoi la casa preotului paroh.

Suntem nemulţumiţi şi refuzăm ideea Episcopiei de a transforma biserica în schit. În acest moment biserica are lacăte pe uşi şi nimeni nu poate intra în afara vechiului preot şi a noastră. Nu au fost ţinute în biserică slujbe de Crăciun şi nici de Bobotează şi acum vin la noi să ne bage în seamă. Actualul preot nu va fi lăsat să plece din această biserică deoarece el este aici de aproximativ 22 de ani şi a realizat multe pentru biserică şi pentru noi„, a declarat un localnic.

Protestul s-a încheiat fără incidente.