Scandal la CSM. Secţia de judecători a cerut, fără succes, reluarea alegerilor pentru conducerea CSM

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, plenul Consiliului respingând cererea cu majoritate de voturi. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum.

RomaniaTV.net
04 ian. 2013, 17:27
Scandal la CSM. Secţia de judecători a cerut, fără succes, reluarea alegerilor pentru conducerea CSM

Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea de revocare cu 11 voturi „împotrivă” şi şapte „pentru”.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

Judecătorul Mircea Aron a spus că ar fi neobişnuit „un tandem la nesfârşit” între Oana Schmidt Hăineală şi Alina Ghica. Mircea Aron dacă din nou va ieşi scorul ar trebui ca membrii CSM să stea precum în conclavul papal, până este desemnat succesorul.

În opinia lui Aron, este revocabilă decizia CSM, în ideea de a fi incapacitate de a funcţiona Consiliul. Aron a precizat că dacă un magistrat îşi dă seama că a greşit, el nu continuă în greşeală, iar o decizie nu face practică.

Daniel Morar a afirmat că nu este admisibă cererea, amendând acest demers.

În replică, Aron i-a replicat lui Morar că a criticat Înalta Curte, susţinând că nu ştie să aplice legea, însă o decizie poate fi criticată şi că o spune într-un cadru particular nu la televizor cum a făcut-o şeful DNA. Morar i-a replicat că nu are decât să-l dea în judecată, iar Aron a spus că poate o va face.

La rândul său, pocurorul Bogdan Gabor a afirmat că revocarea hotărârii este inadmisibilă. O revocare ar putea fi posibilă doar dacă şi-a îndeplinit defectuos mandatul, iar Hăineală nici măcar nu şi l-a început, a mai spus Gabor, adăugând că el va vota „cu nu”.

Cererea de revocare a hotărârii de învestire a lui Hăineală ca şef al CSM a generat dispute între membri ai Consiliului, însă faptul că Alina Ghica a anunţat că îşi depune din nou candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a determinat-o pe Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei, să aibă o replică dură: „Nu suntem în Parlament, să votăm la nesfârşit”.

Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, vineri seară, că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit după ce s-a cerut anularea alegerilor pentru conducerea CSM. Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală – actuala ocupantă a funcţiei.