Scandal pe indemnizaţiile pentru creşterea copilului. USR: Statul taie banii mamelor care au avut venituri din drepturi de autor

Deputatul USR Iulian Bulai a transmis joi că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizaţia de creştere a copilului, după ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, potrivit news.ro.

RomaniaTV.net
06 sept. 2018, 12:27
Scandal pe indemnizaţiile pentru creşterea copilului. USR: Statul taie banii mamelor care au avut venituri din drepturi de autor

Potrivit unui comunicat de presă, deputatul Iulian BUlai spune că Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător ordonanţa în cauză.

Bulai semnalează că în cazul mamelor care vor naşte în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului. Pentru actriţe, muzicieni, artişti vizuali, jurnalistele, scriitoarele şi traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta înseamnă că vor primi o indemnizaţie mult diminuată sau nu o vor primi deloc. El notează că este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.

„E o formă de discriminare şi o condamn cu fermitate. Acest act de rea-voinţă sau ignoranţă la adresa celor care muncesc în cultură şi în industriile creative va avea un impact major asupra vieţii unor părinţi şi, în definitiv, a copiilor lor. PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuţi în familii creative să petreacă mai puţin timp, în primii ani, cei mai importanţi, cu mamele lor, forţate de PSD să se întoarcă la muncă mult mai devreme. USR va amenda corespunzător OUG 111/2010”, a declarat Iulian Bulai.

Acesta dă un exemplu o actriţă care a născut în iulie şi care are doar venituri din drepturi de autor şi ar fi trebuit să primească o indemnizaţie de creştere a copilului de 5.000 lei/lună, dar, în schimb, va primi 3.000 lei/lună pentru că i s-a scos din calculul indemnizaţiei venitul din aprilie până în iulie.

Totodată, deputatul USR susţine că o arhitectă care va naşte în septembrie şi care a avut venituri şi din salariu şi din drepturi de autor, va primi o indemnizaţie de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună pentru că la calcul nu i se iau în considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.

„La fel ca veniturile din activităţi independente sau din agricultură, cele din drepturi de proprietate intelectuală sunt luate în consideraţie de ani de zile la calculul indemnizaţiei, la fel ca salariile, fiindcă, la fel ca salariile (şi spre deosebire, de pildă, de dobânzi ori dividende), reprezintă forme de remunerare a unui tip de muncă. Nu e prima dată când modificări la Codul Fiscal afectează modul de aplicare a legii privind indemnizaţia de creştere a copilului, însă este pentru prima dată când Ministerul Muncii nu ia pe loc măsuri de remediere. Şi este pentru prima dată când un guvern – reprezentând un partid autointitulat „social-democrat” – refuză să recunoască un tip de muncă pentru care, în schimb, se plătesc impozite şi contribuţii”, a mai transmis Bulai în acelaşi comunicat.