Scandal pe vaccinarea câinilor cu stăpân: Legea ar putea fi declarată neconstituţională

La un an de când a intrat în vigoare legea care obligă proprietarii de câini să-i înregistreze şi să le pună microcip, aceasta ar putea fi declarată neconstituţională.

RomaniaTV.net
10 feb. 2016, 16:06
Scandal pe vaccinarea câinilor cu stăpân: Legea ar putea fi declarată neconstituţională

Asociaţia Registrul Electronic al Animalelor Domes-tice şi de Companie (R.E.A.D.C.) a dat în judecată Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari şi a cerut anularea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.

Asociaţia consideră că este abuzivă condiţionarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării şi a înregistrării în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS), deţinut de Colegiul Medicilor Veterinari. Reprezentanţii asociaţiei sunt de părere că preţul microcipului şi al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar şi proprietar şi vaccinul anti-rabic este obligatoriu şi gratuit la nivelul întregii ţări şi trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

Managerul Asociaţiei R.E.A.D.C. , Iulia Iozsa, susţine că susţine că fostul Guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. şi Colegiul Medicilor Veterinari nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituţional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că aso-ciaţia R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialităţile nu au reacţionat nici până în prezent.

Condiţionarea vaccinului gratuit de o acţiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătăţii publice, şi a făcut ca, în perioada 2014 – 2015, mai puţin de 20 la sută din întreaga populaţie canină de pe teritoriul ţării să fie vaccinată antirabic. Acesta este un şantaj legal asupra cetăţenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor şi a ciobanilor deţin câinele ca animal de pază şi protecţie, nu ca animal de companie. Cetăţenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de aproximativ 1.000 euro, dacă nu îşi înregistrează animalul. Abandonul câinilor este şi urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleşi care au interese personale sau de grup”, mai susţine managerul R.E.A.D.C.