SCANDALOS. Medicii britanici, autorizaţi pentru a lăsa un bebeluş să moară

Un tribunal din Marea Britanie i-a autorizat, marţi, pe medicii de la Great Ormond Street Hospital din Londra să oprească tratamentele administrate unui bebeluş diagonisticat cu o boală rară şi să îl lase să moară "cu demnitate", împotriva voinţei părinţilor acestuia, care vor să îl transfere la o clinică din Statele Unite, informează AFP.com.

12 apr. 2017, 11:46
SCANDALOS. Medicii britanici, autorizaţi pentru a lăsa un bebeluş să moară

„Cu inima grea”, dar „pe deplin convins”, judecătorul Nicholas Francis a considerat că medicii ar trebui să nu îl mai ţină artificial în viaţă pe Charlie Gard, un bebeluş în vârstă de opt luni, care suferă de o maladie genetică rară şi al cărui creier a fost profund afectat de acea boală. Potrivit experţilor consultaţi de tribunal, bebeluşul nu se va vindeca niciodată. Connie Yates şi Chris Gard, părinţii copilului, au fost cuprinşi de disperare în momentul în care judecătorul Nicholas Francis a anunţat verdictul în acest proces.

Medicii de la Great Ormond Street Hospital din Londra, unde bebeluşul este internat, au solicitat tribunalului autorizaţia de care au nevoie pentru a-l debranşa pe bebeluş de la aparatele care îl menţin artificial în viaţă.

Vreau să mulţumesc părinţilor lui Charlie pentru campania curajoasă şi demnă pe care au dus-o în numele lui, dar, mai ales, vreau să aduc un omagiu devotamentului lor ireproşabil faţă de copilul lor minunat„, a declarat judecătorul britanic, care s-a deplasat el însuşi la spital pentru a verifica starea de sănătate a copilului.

Părinţii acestuia sperau să îl transfere pe Charlie în Statele Unite şi să îl înscrie într-un tratament experimental conceput pentru tratarea maladiei mitocondriale cu care a fost diagnosticat fiul lor.

Peste 1,2 milioane de lire sterline (aproximativ 1,4 milioane de euro) au fost strânşi pe internet pentru finanţarea tratamentului. Laura Hobey-Hamsher, avocata familiei, a spus că părinţii lui Charlie Gard sunt profund afectaţi de decizia tribunalului şi că intenţionează să facă recurs.

Citeşte şi O mamă îi acuză pe medici că a fost lăsată să nască singură un bebeluş mort, iar apoi forţată să semneze pentru incinerarea cadavrului