Scandalul de la HSBC. Cine ar putea fi ROMÂNUL care are 830 de milioane de DOLARI în cont, în Elveţia

Bogaţii României au bani grei ascunşi in Elveţia, iar unul dintre ei are nu mai puţin de 830 de milioane de dolari în cont. Dezvăluirea apare in cel mai mare scandal bancar internaţional din istorie. Mai exact, filiala elveţiană a gigantului britanic HSBC, HSBC Private Bank, este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani la scară mondială. Potrivit România TV, printre românii cu conturi în Elveţia se află şi afacerişti din dosarul Microsoft. Iar EVZ, citând surse apropiate ANAF, susţine că Dinu Patriciu ar fi titularului contului de peste 800 de milioane de dolari.

RomaniaTV.net
09 feb. 2015, 15:35
Scandalul de la HSBC. Cine ar putea fi ROMÂNUL care are 830 de milioane de DOLARI în cont, în Elveţia

În total, 203 ţări apar în scandal, cu peste o sută de mii de clienţi. 102 miliarde de dolari sunt banii negri ascunşi de bogaţi ai lumii în conturile din Elveţia ale băncii britanice HSBC, al doilea grup bancar din lume.

Citeşte şi: România, implicată într-un uriaş scandal financiar internaţional. Ce personalităţi au legătură cu SWISSLEAKS

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC, citat de Agerpres, arată că 219 de clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

De asemenea, România se situează pe locul 39 în clasamentul ţărilor cu cele mai mari depozite bancare la HSBC, cu 1,3 miliarde de dolari, potrivit raportului ICIJ care se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care în 2008 a plecat de la HSBC cu o serie de informaţii confidenţiale. Cel mai mare depozit de bani asociat cu un client conectat cu România este de 829,1 milioane de dolari, adaugă ICIJ.

Citeşte şi: Raport: 219 clienţi ai HSBC au legătură cu România. 5% dintre ei au paşaport sau naţionalitate română

Publicaţia franceză Le Monde este cea care a detonat bomba, publicând rezultatele unei anchete de anvergură. Documentul scoate la iveală culisele unui vast sistem de evaziune fiscală acceptat şi chiar încurajat de banca britanică HSBC, al doilea grup bancar ca mărime din lume, prin intermediul filialei sale elveţiene, HSBC Private Bank.

Printre clienţii notorii ai băncii s-au aflat traficanţi de arme, de droguri, terorişti sau sponsori ai organizaţiilor teroriste, inclusiv Al Qaida.

Dezvăluirile făcute de aceste publicaţii implică numeroase personalităţi, printre care Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, regele Abdalah al Iordaniei, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotbal din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, modelul Elle McPherson, designerul Valentino, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso, şi Valentino Rossi, campion la motociclism.

De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.