Scandalul dintre Turcia şi Germania: Douăzeci de suspecţi anchetaţi pentru spionaj în favoarea Turciei

Autorităţile din Germania anchetează 20 de cetăţeni turci care sunt suspectaţi de spionaj în favoarea Turciei, potrivit cotidianului Die Welt, care citează informaţii dintr-un document oficial al Guvernului de la Berlin.

06 apr. 2017, 09:09
Scandalul dintre Turcia şi Germania: Douăzeci de suspecţi anchetaţi pentru spionaj în favoarea Turciei

Cotidianul susţine că informaţiile în acest sens provin dintr-un document guvernamental elaborat ca răspuns la o interpelare a parlamentarului Sevim Dagdelen din partea partidului Die Linke.

„În acest moment anchetăm un total de 20 suspecţi sub suspiciunea că ar efectua activităţi de spionaj în favoarea Guvernului turc”, se afirmă în documentul guvernamental german, potrivit Die Welt.

Luna trecută, Biroul Procurorului Federal al Germaniei a anunţat că a deschis o anchetă privind anumite presupuse activităţi de spionaj în favoarea Ankarei, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Un oficial german acuză Ankara de spionaj „inacceptabil”

 Mass-media germană relata la acel moment că ancheta viza Agenţia turcă de Informaţii (MIT), existând suspiciuni că agenţi ai instituţiei spionau simpatizanţi ai clericului muslulam Fethullah Gulen. Acesta este acuzat de Ankara că ar fi organizat lovitura de stat eşuată din luna iulie, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

Tensiunile dintre Turcia şi Europa au început în luna martie, când Olanda şi Germania au blocat dreptul de participare la mitinguri ale comunităţii turce pentru miniştrii guvernului de la Ankara.