Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. S-au reluat operaţiile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia au reluat miercuri operațiile, sistate, cu excepția urgențelor, timp de două zile, după ce unitatea a primit de la un furnizor din Târgu Mureș dezinfectanții necesari în pregătirea personalului pentru aceste intervenții, respectiv săpun lichid, precum și betadină pentru pacienți.

RomaniaTV.net
11 mai 2016, 09:53
Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. S-au reluat operaţiile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat că „programul operator se desfășoară normal”, intervențiile chirurgicale fiind reluate miercuri după ce „au sosit dezinfectanții” de la Târgu Mureș.

Nicoleta Coșarcă a menționat că cele 5-6 operații amânate luni și marți au fost reprogramate.

Managerul a subliniat că în prezent există „un stoc de urgență”, astfel că deocamdată operațiile se vor efectua fără probleme.

Aceasta a afirmat că după mediatizarea, marți, a faptului că la spitalul din Alba Iulia medicii au decis să amâne unele operații până vor dispune de alți dezinfectanți decât cei de la Hexi Pharma, a fost contactată de mai mulți distribuitori care și-au oferit serviciile și cărora le-a transmis că trebuie urmat parcursul legal în achiziționarea unor astfel de produse.

Coșarcă a mai precizat că, timp de o lună, vor fi efectuate teste de sanitație din două în două zile, pentru a monitoriza situația.

Mai multe operații programate la SJU Alba Iulia, unde a fost constatată o probă neconformă, au fost amânate luni și marți, fiind efectuate doar urgențele, până la dotarea unității cu noi dezinfectanți.

„La ora asta ne-am oprit programul operator, pentru că nu mai folosim produsele astea (de la Hexi Pharma — n.r.), dar nici altele nu găsim. Doar urgențele (se efectuează — n.r.)”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, potrivit Agerpres.

Ea a menționat că în total este vorba de 5-6 operații care erau planificate pentru luni și marți și care au fost astfel amânate.

„Dacă nu au fost siguri că vor să intre nici cu urgențele, am lăsat la latitudinea chirurgilor să facă cum consideră, împreună cu directorul medical”, a subliniat managerul SJU Alba Iulia. Nicoleta Coșarcă a precizat că pentru urgențe s-a luat împrumut „de undeva” o cantitate de 2-3 litri de iod.

Managerul a adăugat că s-a accesat SEAP și s-a făcut o comandă de dezinfectanți necesari pentru o lună, toate cele trei produse înlocuite fiind din import, dar furnizate de o firmă din România.

SJU Alba Iulia a avut contracte din 2006 cu Hexi Pharma, de la care unitatea a achiziționat trei din cele treisprezece tipuri de dezinfectanți folosiți, respectiv betadină (pentru pacienți), săpun chirurgical (uzitat de personalul medical în Blocul operator) și tablete de clor (pentru dezinfecția veselei, a apelor uzate și în grupurile sanitare). Restul produselor sunt din Franța și Germania.

SJU Alba Iulia se regăsește pe lista spitalelor din România unde au fost descoperite probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziției ministrului Sănătății.

Șeful Compartimentului Prevenire, Control, Infecții Nosocomiale, medicul epidemiolog Simona Căbulea, a menționat că au fost recoltate cinci probe, din care au ieșit pe tegumente, după spălarea cu săpun, doi germeni, un stafilococ epidermidis, nepatogen, și un stafilococ aureus coagulazo negativ. Analiza a fost efectuată în laboratorul spitalului.

Simona Căbulea a subliniat că la câteva zile a fost efectuat un nou test, din același lot de produse, inclusiv în laboratorul Direcției de Sănătate Publică, și că nu a mai apărut niciun germen.

„La două zile am reluat din același lot de produs și nu a mai apărut nimic”, a menționat medicul epidemiolog. Căbulea a spus că nu are nicio explicație pentru această diferență.