SCANDALUL „împuşcării” lui Liiceanu şi Patapievici: Nicolae Breban, dat afară de la ICR

Şeful ICR, Radu Boroianu, a anunțat oficial că se desparte instituțional de Nicolae Breban, după afirmaţiile făcute de acesta, în şedinţa la Academia Română, potrivit cărora Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici ar merita "împușcați".

02 iun. 2015, 10:46
SCANDALUL „împuşcării” lui Liiceanu şi Patapievici: Nicolae Breban, dat afară de la ICR

Şeful ICR, Radu Boroianu, a anunțat oficial, într-o scrisoare, postată pe site-ul Institutului, că se va despărți instituțional de Nicolae Breban. 

„Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a închipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali. Oricât te-aş preţui, oricât m-aş fi opus şi altor excluderi aberante apărute din orgoliile altora şi citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivănescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban şi Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, şi chiar Horia Bernea, mă despart şi de atitudinea Domniei Tale. Şi de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca să reteze! Voi continua să cred în valoarea operei tale scriitoriceşti şi în special în informaţia ta enciclopedică, Nicolae Breban!”, a scris Radu Boroianu.

Numeroşi oameni de cultură şi-au exprimat dezacordul, după afirmaţiile lui Nicolae Breban. Printre ei şi Andrei Pleşu.

Aud că dl Nicolae Breban a cerut, într-o şedinţă de secţie a Academiei Române, ca domnii Patapievici şi Liiceanu să fie împuşcaţi pentru lipsă de patriotism. Îl rog pe dl. academician să mă adauge şi pe mine micului grup ce urmează a fi dus în faţa plutonului de execuţie. Mă simt nedreptăţit: nu cred că am făcut mai puţin rău culturii româneşti decît colegii mei. Lucrăm de o viaţă pentru subminarea valorilor naţionale, deşi, ca să păcălim lumea, ne-am prefăcut că le slujim”, scrie Andrei Pleşu, pe blogul său de pe adevarul.ro, sub titlul „Petiţie. Doamnule academician, vreau să fiu şi eu împuşcat”, a scris Pleşu.

CITEŞTE ŞI REACŢIA lui Gabriel Liiceanu după declaraţiile lui Nicolae Breban: Nu sunt de acord să fiu ÎMPUŞCAT

Nicolae Breban a declarat, pentru Mediafax, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc. Nicolae Breban a precizat că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.

De asemenea, Nicolae Breban a catalogat ca fiind „folclor” ce se spune despre el. „Ăsta este un folclor. Eu am mai auzit tonul ăsta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune, n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (…) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu”, a declarat Nicolae Breban.