Scandalul în care este implicată basarabeanca Irina Tarasiuc, în Parlament. PNL cere retragerea cetăţeniei

Cântăreaţa basarabeană Irina Tarasiuc ar putea pierde cetăţenia română. Liberalii au cerut retragerea cetăţeniei acesteia, după ce artista a scris pe o reţea de socializare că şi-a luat paşaport românesc doar pentru a putea călători, informează România TV. În Parlament vor fi audiaţi miercuri reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

RomaniaTV.net
17 sept. 2014, 08:30

Irina Tarasiuc, o cântăreaţă basarabeană, a devenit cetăţean român la începutul lunii august. Ea a reuşit să iasă din anonimat la o zi după ce a obţinut paşaportul românesc, cu o declaraţie revoltătoare la adresa ţării noastre. Ea a postat pe o reţea de socializare, în ruseşte, că cetăţenia română este pentru ea doar o viză care îi permite să călătorească liber prin Europa.

„Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctu”, a scris Irina Tarasiuc.

Mesajul său a iscat un val de revolte în rândul românilor, care au spus la unison că basarabeanca nu este demnă de cetăţenia proaspăt obţinută. 

Şi parlamentari români au cerut retragerea cetăţeniei vedetei din Republica Moldova şi au depus o cerere în acest sens la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC).

„Trebuie să fim mult mai riguroşi la astfel de derapaje şi cei care lezează prestigiul României în lume ar trebui să nu mai beneficieze de dreptul de a fi cetăţean român”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, în direct la România TV

Subsecretarul de stat Andrei Tinu a declarat, la rândul său, că la ANC au fost depuse două cereri de retragere a cetăţeniei pentru Irina Tarasiuc, iar termenul pentru soluţionarea cererii a fost stabilit pentru 21 aprilie 2015. Tinu a mai explicat că, potrivit legii, se acordă un termen de şase luni pentru a da posibilitatea celui împotriva căruia s-a formulat plângerea să-şi facă apărarea. 

Potrivit articolului 25 din Legea 21/1991 republicată, cetatenia romana se poate retrage persoanei care, aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei.

Irina Trasiuc are 22 de ani, este căsătorită cu un solist basarabean şi au împreună o fetiţă. Ei au declarat că acasă vorbesc în limba rusă, dar că fiica lor merge la o grădiniţă unde învaţă limba română.