Inspectorul Mihaela Focică i-a făcut plângere penală şefului ei pentru şantaj. Augustin Lazăr: A fost înregistrat dosar

Inspectorul judiciar Mihaela Focica a depus plângerea penală impotriva sefului adjunct al Inspectiei Judiciare in contextul in care Gheorghe Stan a susţinut ca Mihaela Focica i s-a plans intr-o discutie purtata pe 4 iulie ca s-au facut presiuni asupra sa pentru a da un verdict favorabil DNA la finalul controlului pe care il efectua.

RomaniaTV.net
21 sept. 2017, 08:20
Inspectorul Mihaela Focică i-a făcut plângere penală şefului ei pentru şantaj. Augustin Lazăr: A fost înregistrat dosar

Inspectorul Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală în care îi acuză pe cei care au supravegheat-o de şantaj, procurorul general al României, Augustin Lazăr precizând, joi, că în cauză a fost înregistrat dosar penal.

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică. După care dânsa a şi depus o plângere şi a plecat. Este important să ştiţi acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audienţă”, a declarat, în pleneul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Reacţia vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

In data de 4 iulie 2017, imediat dupa ce la DNA a fost trimisa o echipa de control ca urmare a solicitarii ministrului Justitiei Tudorel Toader, una din cele sase inspectoare din echipa de control – Mihaela Focica- a dat fuga la seful ei, procurorul Gheorghe Stan, zis „Giani”, pentru a se plange ca a fost chemata la sefa DNA Laura Kovesi, cu care ar fi avut o discutie care i-ar fi paralizat picioarele de frica. Inspectorul judiciar Mihaela Focica lasă să se înțeleagă că ar fi presiuni asupra ei din partea procurorului-șef al DNA.

Din inregistrarea audio reiese ca inspectoarea Mihaela Focica era speriata de discutia avuta, s-a plans ca i se poate face oricand un dosar penal, ca ii e teama ca are copil acasa si rate de platit la banca, ca s-a incercat spalarea creierului ei, totul cu scopul de a fi determinata sa iasa din echipa de control de la DNA. Reiese ca discutii care i-au nascut stari anxioase ar fi avut si cu „Codrut” – adica cu procurorul Codrut Olaru, membru al CSM, un apropiat al sefei DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii se reunește astăzi. Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, se va discuta despre înregistrările cu inspectoarea Mihaela Focica care se plânge adjunctului Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, ca Laura Kovesi i-a cerut să renunţe la controlul de la DNA.