Anchetă după fotografiile cu Adrian Sârbu fără cătuşe pe stradă. Poliţia Capitalei a sesizat Parchetul

Scandalul iscat de fotografiile cu Adrian Sârbu fără cătuşe pe o stradă din Capitală, în timp ce se afla în arest preventiv, capătă iz penal. Politia Capitalei a dispus sesizarea Parchetului pentru două infracţiuni: abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. 

23 apr. 2015, 14:57
Anchetă după fotografiile cu Adrian Sârbu fără cătuşe pe stradă. Poliţia Capitalei a sesizat Parchetul

După ce ancheta internă în cazul lui Adrian Sârbu a luat sfârşit, Poliţia Capitalei a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a continua cercetările cu privire la incidentul respectiv, fiind astfel vorba de două infracţiuni ale poliţiştilor implicaţi, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, potrivit România TV.

„În urma verificărilor efectuate până în prezent, în legătură cu imaginile difuzate de un post de televiziune, în seara zilei de 21 aprilie a.c., cu privire la modul de escortare a unei persoane arestată preventiv, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 269 Cod Penal, urmând ca cercetările să fie desfăşurate sub supravegherea unui procuror, cu privire la toate persoanele ce au fost implicate în derularea evenimentului”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.

Biroul de presă al Direcției Generale de Poliției a Municipiului București precizează că „începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Adrian Sârbu, aflat în arestul Poliţiei Capitalei, a fost scos din puşcărie şi dus neîncătuşat, cu duba, la un cabinet stomatologic din cartierul Dorobanţi, în zilele de 14 şi 18 aprilie. Mogulul avea nevoie să continue niște lucrări dentare începute înainte de a fi arestat preventiv, lucrări care nu puteau fi făcute în arest.

După apariţia în presă a  imaginilor cu omul de afaceri Adrian Sârbu care mergea fără cătuşe pe stradă în Bucureşti în timp ce era arestat preventiv, conducerea Poliţiei Capitalei a decis cercetarea disciplinară a poliţiştilor care l-au însoţit pe Adrian Sârbu la dentist, iar adjunctului Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Nelu Lupu, nu i-a fost aprobată cererea de menținere în activitate după împlinirea vârstei legale de pensionare, în luna mai 2015.

Citeşte şi Adjunctul Poliţiei Capitalei, SANCŢIONAT după imaginile cu Adrian Sârbu, liber prin oraş

Adrian Sârbu se află în arest preventiv din data de 4 februarie, fiind pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare.

Citeşte şi Adrian Sârbu, prima reacţie din spatele gratiilor: „Din subteran…”

Procurorii de la Parchetul General susțin că, la solicitarea lui Adrian Sârbu, inculpații Liliana Șerban, Roxana Dorina Grigoruță, Eugenia Bălan (arestată în altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghină Cozac (cercetată în stare de libertate), Rodica Crisbășan și Dragoș Chiș, împreună cu Diana Atanasiu și Dragoș Eremia, au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale, care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 — 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul Mediafax (SC Mediafax Grup SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).

Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârșirea infracțiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.